Belföld

Érdektelen a kormánynak az érdekegyeztetés

Borsik János jogsértőnek tartja a kormányzat magatartását.

Még mindig nem hívta össze a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) régóta tervezett ülését. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a kormány ezzel megsérti a munkavállalók jogait és érdekeit – írja a Népszava.

Eredetileg július 26-ra tervezték a tanácskozást, amit a kormány lemondott. A Népszava szerint a kabinet az OÉT jogköreinek szűkítését is fontolgatja. Ez a kormányzati magatartás már rövid távon is súlyos károkat okoz – mondta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a lapnak.

Borsik János úgy fogalmazott: elég baj, hogy az Orbán-kormány első két hónapi törvényalkotási dömpingjénél sem tartotta magát az alkotmány, illetve az OÉT-ről szóló törvény szelleméhez, de félő, hogy az önkormányzati választás után – amikor már nincs politikai tét – ugyanebben a jogsértő szellemben kíván a munka világát érintő kérdésekben döntést hozni.

Az elnök szerint mielőbb szükség lenne az érdekegyeztetésre, hiszen hamarosan már olyan fontos kérdésekről kellene egyeztetni, mint a minimálbér vagy éppen a korengedményes, illetve a korkedvezményes nyugdíjazás – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik