Belföld

Közpénzből kampányol a Fidesz?

Lamperth Mónika szocialista országgyűlési képviselő szerint a Fidesz közpénzből kampányol Kaposváron, ezért vizsgálatot kér.

Az MSZP kaposvári elnöke, polgármesterjelöltje csütörtökön sajtótájékoztatón egy, a postaládájában talált, de mások által is megkapott Kaposvár térkép bemutatásával támasztotta alá állítását. A politikus közölte: azt kifogásolja, hogy a Kaposvár címerével ellátott térkép egyik oldalán a város 12 választókerülete látható Szita Károly fideszes polgármesterének, polgármesterjelöltjének, valamint a Fidesz képviselőjelöltjeinek arcképével, míg a másikon több önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, valamint a megyei vállalkozási központ, továbbá a polgármesteri hivatal hirdetése látható.

“Nyugodtan ki lehet azt jelenteni, hogy a Fidesz közpénzből kampányol Kaposváron” – jelentette ki Lamperth Mónika. Ezt az önkormányzati cégek szponzorációja, a rendkívül nagy terjedelmű polgármesteri hivatali hirdetés, valamint a kaposvári önkormányzat nevében egy szeptemberi rendezvényre szóló meghívó is mutatja – érvelt.

A politikus külön kitért a kisvállalkozásokat európai uniós forrásokkal segítő megyei vállalkozói központ közalapítványnak az Európai Unió és az Új Magyarország Fejlesztési Terv logóját is feltüntető hirdetésére, amely szerinte “egészen példátlan módon” szerepel egy pártreklámon, miközben az Európai Unió szabályai szigorúan tiltják, hogy pártfinanszírozásban, vagy pártreklámban az EU-s forrásokat felhasználják.

Lamperth Mónika ismertetése szerint több, a térképen hirdető cég vezetőjét megkereste. Mint mondta, volt, aki azt mondta, nem tudja, hogy került fel a hirdetése a térképre, mások azt, hogy az MSZP-t is támogatják, ha kéri.

Az MSZP polgármesterjelöltjének elmondása szerint a Kapos Televízió ügyvezető igazgatója írásban válaszolt a kérdésére és azt írta, nem tudta, hogy pártkiadványra kerül a logójuk, ha tudta volna, hogy Fidesz-reklám, akkor nem engedte volna ezt föltenni. Ennek a ténynek a figyelembe vételével a Kapos Televízió elhatárolódik ettől a kiadványtól – mondta.

Lamperth Mónika közölte: levélben kérte Kaposvár jegyzőjétől, hogy vizsgálja ki, kért-e a Fidesz címerhasználatot, ugyanis nem szoktak városi címerhasználatot engedélyezni pártoknak. Az is kérdezte a jegyzőtől – tette hozzá -, hogy az önkormányzat és az önkormányzat cégei támogathatnak-e pártot, s ha igen akkor számíthat-e erre az MSZP is. “De ugye ebben érzik az iróniát?” – kérdezte a politikus.

Lamperth Mónika közölte: ugyancsak levélben fordult a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszterhez, valamint a külügyminiszterhez, amelyben azt tudakolja, európai uniós forrásból szerintük finanszírozható-e pártkampány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik