Belföld

Aki sárgalapot mutatott Horn Gyulának

Életem legboldogabb időszaka az a nyolc év, amióta kikerültem a politikából – mondja Gyimóthy Géza. Az egykori kisgazda nyolc éve nem beszélt Torgyán Józseffel, pedig már nem haragszik rá. Az éneklést viszont nem hagyta abba, a FigyelőNet olvasóinak is dalolt. Videó.

Az ezredforduló táján Torgyán József bizalmasának számító kisgazda politikus 2001-ben még az Országgyűlés alelnöke volt, ám a posztról mennie kellett, mert kizárták a frakciójából. Korábban felvetődött, hogy átvegye a Torgyán által üresen hagyott agrárminiszteri széket, ám a parlamenti alelnökségtől már csak lefelé vitt az útja. Orbán Viktor ugyanis addig lebegtette a miniszteri kinevezést, hogy az érintett is rájött, nem lesz belőle kormánytag. „Bementem Orbán Viktorhoz és megmondtam, hogy inkább nem leszek miniszter” – emlékszik vissza Gyimóthy Géza, akivel tatai házában beszélgettünk.

Nyolc év, politika nélkül

Nyolc év, politika nélkül

Az 58 éves egykori kisgazda mára igazi kis gazda lett. Hétköznaponként már reggel hat előtt úton van a vasútállomásra, hogy egy órát zötykölődjön herceghalmi munkahelyére.
„Mikor a képviselőség után először mentem dolgozni, egy utas rácsodálkozott, hogy ’Alelnök úr, maga vonattal jár?’ Én megkérdeztem tőle, tudja-e, miért utaznak a közalkalmazottak másodosztályon. Mert harmadosztály nincs.”

Gyimóthy az FGKP 2002-es, megsemmisítő választási veresége után két hónapig volt állás nélkül („munka volt a kerttel, meg a házzal”), majd visszatért korábbi szakmájába, az állatok közé. Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetbe került, ahol főképp sertésekkel és racka juhokkal végeznek szaporodásbeli kísérleteket. Munkája változatos, hol szakmai napokat szervez, hol a sertések spermájának fagyaszthatóságával kapcsolatos kísérleteket végez. De olykor az is előfordul, hogy vasvillát ragad, és rakodik, amit épp rakni kell.

„Ma Magyarországon a fizikai munkának nincs becsülete. A fiatal politikusoknak azt kívánom, négy évre hagyják ott a parlamentet, menjenek el dolgozni, és naponta érezzék át, milyen érzés értéket teremteni a két kezükkel. Megváltozna az életük!”

MDF, FKGP, vége

Gyimóthy Gézának 1987-ben, Lakitelken változott meg az élete. Akkor és ott döntött úgy, hogy az apját – aki református pap volt – ért állami zaklatások miatt politizálni kezd. Az MDF után – agrármérnökként – az éledező kisgazdapártban találta meg a helyét. A földek reprivatizációja mellett kardoskodott, más kérdés, hogy Antall Józsefék inkább a licitálós kárpótlásban látták a jövőt.

Emléklap Lakitelekről

Emléklap Lakitelekről

1994 már a Parlamentben találta, és huszonhatod magával vívta a csatákat a Horn Gyula vezette MSZP ellen. „Akkor huszonhatan ellenzékben többre mentünk, mint négy évvel később 48 fős kormánypártként” – idézi fel keserűen a múltat az egykori frakcióvezető-helyettes, aki az 1998-as pozícióosztáskor az Országgyűlés alelnöki posztjához jutott.

Játékvezető

Az első Orbán-kormány alatt csak a felállás változott, az összecsapások nem. „Az ülésteremben este szabadultak el leginkább az indulatok, amikor a tévé már nem közvetített. A legtöbbet Horn Gyulát és Bauer Tamást kellett fegyelmezni” – emlékszik vissza Gyimóthy. Aki azzal a meglepő módszerrel próbált rendet tartani, hogy a házszabály fedőlapjából egy sárga és egy piros lapra is készített másolatot, és – mint egy futballbíró – ezt mutatta fel a renitenseknek. „Bár két sárga ér egy pirosat, ki végül nem küldtem senkit” – mondja.

Az utókor ezeknek az összecsapásoknak köszönheti Torgyán József becenevét, a Pubit; Horn Gyula ugyanis így akarta – elmondása szerint kedveskedve – megszólítani az agrárminisztert. Gyimóthy úgy emlékszik, Torgyánt barátai sosem Pubizták, inkább elnök úr volt, vagy Jóska. „Én is megmaradtam Gézának.”

Krasznahorka

„Parlamenti alelnökként feladatom volt a millenniumi országzászló átadása. Több mint ötven településen engem ért ez a megtiszteltetés, és a református neveltetésem miatt szívesen énekeltem is egy dalt. Ópusztaszeren a Krasznahorka híres várát adtam elő, aminek hallatán Pitti Katalin elkérte a kottámat, hogy ő is megtanulja.”

A nótás kedv abban is segített, hogy Gyimóthy hat képviselőtársával megalakította a parlament kórusát, Szená-torok néven. Manapság pedig az általa gondnokolt református egyházmegyéhez tartozó 39 gyülekezet valamelyikében és az egyházi énekkarban jut lehetőséghez énekelni.

Kiskert

Gyimóthy azok közé sorolja magát, akik nem szedték meg magukat a képviselőség alatt, és ez a nyolcvanas években épült házát elnézve hihető is. „Színházra nem költünk, sokat dolgozunk, valahogy megélünk” – mondja, miközben a kertben végigmutogatja a veteményest, a félméteres paradicsombokroktól a fejnyi káposztákig.

Kis gazdaság

Kis gazdaság

Azt fájlalja csak, hogy a jelenlegi hatalom nem kér a szakmai tanácsokból. „A mostani politikai profizmus teljesen elszakította a politikai elitet az emberektől. Ez az igazi tragédia” – summáz Gyimóthy Géza, aki állítja, élete legboldogabb időszakát köszönheti annak, hogy 2002-ben – sokadmagával – Torgyán József őt is kizárta a kisgazdapárt székházából és ezzel a politikából.

Aki sárgalapot mutatott Horn Gyulának 4

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik