Belföld

Keményen korlátozná a Jobbik a volt pártállami vezetőket

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 08. 24. 16:26

Még a szigorú cseh szabályozásnál is élesebb határt húznának.

Minden közéleti, politikai tisztségből kizárná a Jobbik azokat, akik a rendszerváltás előtt bármilyen állami, párt- vagy rendvédelmi szervezetben vezető tisztséget töltöttek be. A javaslatot Vona Gábor frakcióvezető, Staudt Gábor és Szilágyi György nyújtotta be még augusztus 18-án. Az indoklás szerint “a rendszerváltás éveiben sajnálatos módon elmaradt a magyar közélet megtisztítása” azoktól, akik szerepet vállaltak “a kommunista diktatúra fenntartásában”.

Ezt pótolná most a párt, a korlátozást pedig az alkotmány legelején rögzítenék a képviselők, tehát kétharmados többség kell az elfogadásához. Az Alkotmánybíróság még egy 2007-es állásfoglalásában azt jelezte, a korlátozás ellentétes lenne a köztisztségek viselésének szabadságát és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát garantáló alkotmányos elvekkel.

A kérdés már több volt szocialista országban felmerült korábban: a szigorú cseh törvény például a Jobbik javaslatával ellentétben nem vonatkozik sem a társadalmi szervezetek tisztségviselőire, sem a választott politikai tisztségekre, így a képviselőkre és az államfőre sem.

AJÁNLOTT LINK:

A szigorú csehekénél is keményebb a Jobbik pártállami korlátozása ([origo])

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.