Belföld

Világjárvány nincs, de a H1N1-vakcina hosszabbított

Engedély híján az államnak kellett volna megsemmisítenie a megmaradt vakcinákat.

Egy évvel meghosszabbította a H1N1 influenza elleni védőoltás lejárati idejét az Országos Gyógyszerészeti Intézet, így az Omninvest vakcinái akár jövő október végéig felhasználhatóak. Az oltóanyag szavatossági idejének hosszabbítását a gyártó június elején kérte – írja a medicalonline.

Engedély híján az államnak kellett volna megsemmisítenie a megmaradt vakcinákat. A H1N1 ügye nagy vihart kavart, egy civil szervezet feljelentést tett az ügyészségen az influenzára költött milliárdok kapcsán, a nemzetgazdasági miniszter pedig vizsgálatot indított a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnál. Az állam kétmilliárd forintot szeretne visszakapni az Omninvesttől.

A WHO egyébként hivatalosan már lefújta a H1N1-világjárványt, és hivatalosan Magyarországon is posztpandémiás (a világjárvány utáni) szakaszban van. Mint a minap megírtuk, az ÁNTSZ továbbra is úgy vélte, hogy a megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás. “A megelőzésre alkalmazott oltóanyagok hatékonyak és biztonságosak voltak, a H1N1 által okozott megbetegedések megelőzésére továbbra is használható úgy a pandémiás, mint a 2010-2011-es időszakra gyártott szezonális influenza oltóanyaga.”

Ajánlott link:

H1N1: módosult a vakcina lejárati ideje (medicalonline.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik