Belföld

Milliárdokat hagynak elúszni a szülők?

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint sokan nincsenek tisztában vele, hogy milyen kedvezmények illetik meg.

Szülői panaszok százai érkeznek, hogy nem kapják meg gyermekek után járó állami támogatások egy részét, mert nem is tudnak a lehetőségről – mondta Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke a közrádiónak. Szerinte van olyan is, aki még a családi pótlékot sem veszi föl, mert nem tudja, hogy amikor a tankötelezettség lejár, de a gyerek továbbra is iskolába jár, akkor azt kérvényezni kell. Sokan arról sem tudnak, hogy az egyetemre járó, 25 év alatti tanuló is beszámít a családi pótlékba, tehát akkor is háromgyerekes a család, ha már nem jogosult a gyerek a családi pótlékra.

Keszei szerint kötelezni kellene az önkormányzatokat arra, hogy levélben értesítsék a családokat a lehetőségekről, azonban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy véli, ez fontosabb területektől venné el a pénzt. Hozzátette, a lehetséges információs csatornákon tájékoztatják az érintetteket.

A rádió által megkérdezett helyhatóságoknál is úgy látják, hogy felesleges a külön tájékoztatás. Kormos Vilmos, a miskolci közoktatási osztály vezetője szerint gyakoribb eset, hogy sokan jogalap nélkül is kérnek támogatást.

AJÁNLOTT LINK:

Többmilliárdnyi gyerektámogatást hagyunk a kasszában? (MR1-Kossuth.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik