Belföld

Drágulhat a rizs is

Szakértők szerint a következő időszakban a rizs árának emelkedésére is számítani lehet, mivel a fogyasztók és a befektetők alternatív lehetőségeket keresnek a búza drágulása miatt.

A Bloomberg elemzése szerint a rizs ára az idén 24 százalékkal emelkedett a chicagói árutőzsdén, míg a búza csak június óta több mint 50 százalékkal lett drágább, mert szélsőséges időjárás és természeti csapások sora tizedelte a termést számos termelő országban.

A chicagói árutőzsdén most 11,31 dollárba kerül 100 font(hozzávetőleg 45 kilogramm) rizs, június végén 9,55 dollár körül alakult az ár. A rizs utoljára 2008 áprilisában, a súlyos éhséglázadásokkal és zavargásokkal együtt járó élelmiszerválság idején volt rekordszinten, 25,07 dolláron.

A rizs ára tonnában kifejezve augusztus elején 53 dollárral volt olcsóbb, mint a búza – az élelmiszerválság idején viszont 242 dollár volt az eltérés a rizs “javára” -, ez a különbség azonban fokozatosan csökken: szakértők szerint most már csak 15 dollár körül van, s az eltérés tovább szűkülhet. Ugyanakkor az elmúlt tíz év átlagában a rizs tonnája átlagosan 41 dollárral volt drágább, mint a búza.

Szakértők azt jósolják, hogy októberben 15 százalékkal 550 dollárra emelkedhet a thaiföldi rizs ára, mások 10 százalékos emelkedést jósolnak a következő két hónapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik