Belföld

Magyar állampolgárság a szülőföld elhagyása nélkül is

Administrator
Administrator

2010. 08. 21. 17:55

"Ide születtem - történetek Székelyföldről és Magyarországról" című irodalmi pályázat nyertes székelyföldi és anyaországi diákjait fogadta Semjén Zsolt Parlamentben.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szombaton kiemelte: a magyar nemzet eddig is egy volt nyelvében, kultúrájában, történelmében. Az augusztus 20-án életbe lépett kettős állampolgárságról szóló, 2011. január 1-től alkalmazható törvény azonban lehetővé teszi, hogy a határon túli magyarok úgy vehessék fel a magyar állampolgárságot, hogy eközben nem kell elhagyniuk szülőföldjüket. Reményének adott hangot, hogy jövő ilyenkor a Hargita megyei gyermekek zsebében már ott lesz a magyar útlevél.

Gondi Mátyás kurátor az MTI-nek elmondta: a Székely-Hargita Alapítvány januárban hirdetett irodalmi pályázatot székelyföldi és magyarországi diákok számára, amelynek témája: Ide születtem – Történetek Székelyföldről és Magyarországról.

A szervezők olyan novellákat, elbeszéléseket vártak amely a szülőföldön való megmaradásról szóló történeteket rögzít vagy Székelyföld magyarságához köthető. A pályázat célja az volt, hogy a határon túli és anyaországi magyarok kapcsolatát minél élőbbé tegyék.

A felhívásra mintegy kilencven pályamunka érkezett, s a 40 nyertes diák kétharmada székelyföldi, egyharmada magyarországi volt. Jutalmuk egyhetes magyarországi nyaralás, amelyet sportrendezvények, székely-magyar focimeccs, balatoni kirándulás és gasztronap színesített.

A pályázatot első alkalommal hirdették meg, tervezik a folytatását, s szeretnék a létszámot is bővíteni – tette hozzá a kurátor.

A Székely-Hargita Alapítvány célja a szervezet honlapja szerint a határon túli, különösen erdélyi magyar közösségek támogatása, a kapcsolatépítés, a határon túli magyar közösségek vendégül látása, az oktatás és nevelés támogatása valamint adományok gyűjtése és szállítása a határon túli magyar közösségek részére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.