Belföld

Jön a 42. nap

A jogszabály szerint legkésőbb az októberi önkormányzati választás előtti 42. napon - azaz most vasárnap - meg kell választani a helyi választási bizottságokat. A települések túlnyomó többségében ennek már eleget tettek.

A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán ötféle választási bizottság működik: minden szavazókörben van szavazatszámláló bizottság, vagyis közel 11 ezer működik majd az októberi önkormányzati választáson.

Minden településen – összesen 3.176-on – működik helyi választási bizottság, a 19 megyében területi választási bizottság, a fővárosban pedig Fővárosi Választási Bizottság működik. Mindezek mellett működik az Országos Választási Bizottság (OVB) is, országos hatáskörrel.

A szavazatszámláló bizottság három választott tagból áll, akiket a települési önkormányzat képviselő-testülete még az országgyűlési választás idején választott meg.

A helyi választási bizottság legalább három választott tagból áll, de az egy szavazókörrel rendelkező településeken öttagú hvb-t kell választani akkor is, ha ott kisebbségi önkormányzati választásra kerül sor és emiatt kisebbségi szavazókört is létre kell hozni. A tagokat a települési önkormányzat képviselő-testülete választja meg az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon, azaz most vasárnap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik