Belföld

Sólyom László személyi védelem nélkül látogat Révkomáromba

A tavaly augusztusban felavatott Szent István-szobor megkoszorúzásán magánemberként vesz részt a volt államfő.

Landi Balázs, a volt köztársasági elnök személyi titkára azt mondta: Sólyom László külsőségekben is kifejezésre kívánja juttatni, hogy magánemberként vesz részt a rendezvényen, ezért nem kér személyi védelmet. Hozzátette: a tervek szerint csak ő kíséri át a volt államfőt a Dunán átívelő Erzsébet hídon. Mint mondta, “talán Komárom szlovákiai oldaláról eléjük jönnek a szervezők”.

Landi Balázs közleménye szerint Sólyom László beszédet mond az ünnepi műsor keretében Szent István király lovas szobránál, és este részt vesz a Teátrum Színház ünnepi előadásán.

Bugár Béla, a Híd elnöke és a szlovák parlament elnöke a Bumm hírportálnak azt mondta, hogy jelen lesz az ünnepségen, míg Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke kedden azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem kapott meghívót, de ha kap, akkor ott lesz a koszorúzáson. A rendezvényre meghívták Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert is, de ő más programja miatt nem tud jelen lenni.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke provokációnak minősítette Sólyom László látogatását, és ismét élesen kirohant a magyarok ellen. “Ez csak a kezdete annak, ami Szlovákiában történni fog. Az rossz lesz a szlovák nemzet és a szlovák állam számára is” – mondta a pártelnök a SITA hírügynökségnek. A szélsőségesen nacionalista politikus problémát lát abban is, hogy a szlovák kormányban magyarok is vannak.

A szlovák kormányoldal Sólyom László látogatására nyilvánosan nem reagált.

AJÁNLOTT LINK:

Sólyom testőrök nélkül megy Szlovákiába (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik