Belföld

Jön az ünnep, itt vannak a forgalmi lezárások

A rendőrség, a BKV és a MÁV is készül a nemzeti ünnepre.

Az augusztus 20-i rendezvények miatt számos korlátozásra kell számítani a fővárosban pénteken, illetve több helyen egész hétvégén. Egyes korlátozások már a mai naptól érvényben vannak. Sok helyen lesz lezárás, a területen hagyott gépjárműveket a rendőrség áthelyezi. A kocsik hollétéről a Forgalomirányító Központ 267-4673 telefonszámán lehet érdeklődni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a főváros számos utcáját, valamint az alsó rakpartok és a Bem rakpart több szakaszát lezárják majd. A lezárások, valamint a parkolási tilalmak több forgalmas csomópontot és utat is érintenek: a Kapisztrán teret, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat, a Múzeum körutat, a Villányi utat, a Budaörsi utat és Margit körutat.

A tisztavatás miatt péntek délután két óráig lezárják a Hősök terét, valamint az Állatkerti körút és a Kós Károly sétány egy-egy szakaszát.

A Szent Jobb-körmenet miatt az V. kerület több utcájában is tilos lesz megállni, a Szent István-bazilika környékét pedig le is zárják péntek éjfélig.

A Mesterségek ünnepét érintő korlátozások kedd éjfélig lesznek érvényben. Emiatt az I. kerületben lezárják a Szent György utcát, a Clark Ádám teret, a sikló előtti területet, valamint a Sikló utcát.

Az esti tűzijáték miatt péntek délután biztonsági okokból a gyalogosok és a kerékpárosok elől is lezárják a Lánchidat és a Margit hidat (utóbbin gépkocsival eddig sem lehetett közlekedni). Az autós forgalom elől hat órától lezárják a Szabadság hidat és az Erzsébet hidat is, utóbbinak az északi járdáját pedig teljes hosszában kordonnal biztosítják a szervezők.

A lezárásokról, tilalmakról, elterelésekről részletesen a rendőrség honlapjáról lehet tájékozódni.

Több BKV-járat is módosított útvonalon és módosított menetrend szerint közlekedik. Kalmár Attila, a vállalat forgalomirányítója a közrádiónak elmondta, hogy a 2-es, 47-es és 49-es villamosok holnap este 6 óra után nem közlekednek ugyan, de sűrítik a busz- és metrójáratokat, illetve a HÉV-vonalakat. A 6-os villamos egész éjszaka közlekedik, a 906-os járat azonban nem fog közlekedni. Ha a nézők száma elér egy bizonyos tömeget, a helyszínen levő szakemberek – biztonsági okokból – a tömegközlekedés leállítását kezdeményezhetik, ebben az esetben gyalogosan is csak az Erzsébet és az Árpád hídon tud majd közlekedni a közönség.

A MÁV több vasúti kocsival és menetrendváltozással készül, nagy rohamra számítanak a pénztáraknál, ezért azt javasolják, inkább az interneten vegyenek jegyet az utasok. Csütörtökön a pénteki, augusztus 20-án pedig szombati menetrend lesz érvényben. Augusztus 21-én (szombaton) ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, míg augusztus 22-én (vasárnap) már a megszokott menetrend szerint.

AJÁNLOTT LINKEK:

Augusztus 20-i forgalomkorlátozás a fővárosban (BRFK)

Forgalmi változások a közösségi közlekedésben augusztus 20-án (BKV)

Augusztus 20-i, ünnepi forgalom (MÁV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik