Belföld

Csütörtökig meg kell érkezniük a kopogtatócéduláknak

Minden eddiginél biztonságosabbak lesznek az ajánlószelvények.

Csütörtökig mind a 8,2 millió választásra jogosultnak meg kell kapnia az október 3-ai önkormányzati választásról szóló értesítőt a névjegyzékbe való felvételről és az ajánlószelvényt.

A névjegyzéket augusztus 18-a és 22-e között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. Ebbe az ötnapos intervallumba azonban “beleesik” az augusztus 20-ai nemzeti ünnep, valamint az augusztus 21-22-ei hétvége is, amikor a polgármesteri hivatalokban egyébként nem lenne ügyfélfogadás.

Ezért a helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe. Budapest valamennyi kerületében mindhárom nap reggel 8 és délután 4 óra között ügyeletet tartanak a helyi választási irodák.

Ez azért fontos, mert a névjegyzékből való kihagyás, illetve a jogosulatlan felvétel miatt szintén ezen időszak, azaz augusztus 18-22. között lehet kifogást benyújtani. Aki a névjegyzékből kimaradt, és a törvényes határidőig, augusztus 22-én délután négy óráig nem emel ez ellen kifogást, a szavazás napján már nem kérheti névjegyzékbe vételét.

A 25 millió ajánlószelvényt – ahogy a tavaszi országgyűlési választáson – most is egy Magyarországtérkép-perforációval, valamint új biztonsági elemként – a választás típusától függően – piros, zöld, illetve sárga színcsíkkal és “Önkormányzati képviselők választása 2010” alnyomattal védik a hamisítások ellen.

A választópolgárok a borítékban – attól függően, hol élnek – két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (ez sárga színcsíkkal jelölt), a harmadikon a megyei listára (piros színcsíkos) tehetnek ajánlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik