Belföld

Megmentené a Balettintézet épületét a NEFMI

Elkötelezett a minisztérium, de tervet egyelőre nem mutattak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) elkötelezett a Drechsler-palota (az Állami Balettintézet egykori épülete) megmentése ügyében – közölte a tárca kulturális államtitkársága annak kapcsán, hogy szerdán átvették a civilek által az ügyben megfogalmazott petíciót.

Civil szervezetek augusztus 7-én tartottak zenés-táncos tiltakozó nagygyűlést a Balettintézet épületéért az Andrássy út 25. előtt. A demonstráció szervezői ekkor a Facebook közösségi portálon az ügy támogatói között sorolták fel mások mellett Bán Teodóra és Bozsik Yvette táncművészt, Fábry Sándor humoristát, Gerle János építészt, Jókai Anna írót, Kriszt László koreográfust, Ráday Mihály operatőrt és Somló Tamás zenészt.

Mint az államtitkárság MTI-hez eljuttatott közleménye kitér rá, a civilek petícióját a szervezők közlése szerint több mint 1200-an írtak alá. Az aláírók azt kérik, hogy a kormány minden lehetséges eszközzel és a lehető legrövidebb időn belül szorítsa rá a világörökségi terület részét képező Drechsler-palota tulajdonosát arra, hogy állítsa meg az épület létét fenyegető állagromlást.

“A Nemzeti Erőforrás Minisztérium érdekelt abban és elkötelezett aziránt, hogy a történelmi örökségünk részét képező épületeket – így a Drechsler-palotát is – méltó formában őrizze meg, tehát teljes mértékben egyetért a civil kezdeményezők és aláírók szándékával” – fogalmazott a tárca kultúráért felelős államtitkársága.

A tiltakozó nagygyűlés előtt egy nappal a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal már jelezte: üdvözli a civil társadalom felelősségvállalását, és kész együttműködni minden szereplővel a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett, 1883-86 között emelt épület érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik