Belföld

Ki bukhatja a „feleslegessé vált” versenyvizsga díját?

A hoppon maradt jelöltetnek nem téríti vissza a pénzt a közszféra.

Még figyelembe vehetik a munkáltatók, de egy közelmúltbéli törvénymódosítás miatt nem kötelező a versenyvizsga letétele annak, aki a közszférában szeretne elhelyezkedni.

Vannak olyanok, akik mindezek ellenére teljesítették a próbatételt, de voltak, akik úgy döntöttek: a változás miatt mégsem futnak neki a teszteknek, és visszakérik a vizsgadíjat. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium adatai szerint nekik a vizsgákat bonyolító képzési igazgatóság 211 esetben fizetett ki pénzt.

A többiek ezzel szemben csak akkor kaphatják vissza a vizsgadíjat, a körülbelül 20 ezer forintot, ha köztisztviselői kinevezést, vezetői megbízást vagy kinevezést kapnak. Az összeg utólagos megtérítését ilyenkor a munkáltatónak, vagyis annak az állami szervnek kell állnia, ahová a sikeresen vizsgázó jelölt felvételt nyert.

A Hír24 információi szerint, viszont van olyan szervezet, ahol az átmeneti időszakban az újonnan kinevezettek sikeresen letették ugyan a versenyvizsgát, mégsem akarják nekik megtéríteni a vizsgadíjat, mondván: már nem köti jogszabály a kinevezés feltételéhez a sikeres teljesítést.

A minisztérium levelében azt írja: nincs tudomásuk ilyen esetről, és álláspontjuk szerint „a versenyvizsga-bizonyítvánnyal rendelkező jelölt részére – amennyiben a jelölt köztisztviselői kinevezést, vezetői megbízást, kinevezést kapott – a vizsga díját a munkáltatónak meg kell térítenie. A rendelkezések a kormánytisztviselői munkakörbe felvettekre is kiterjednek”. Erre a kormánytagok és államtitkárok jogállásáról az új ciklusban hozott törvény, illetve a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása kötelezi a szervezeteket.

A közigazgatási tárcát mindössze két vizsgázó hívta telefonon, aki nem kapott kinevezést a közszférában, de a jogszabályi változások miatt mégis visszakérte volna a jelentkezéskor befizetett összeget. Nekik erre nem biztosít lehetőséget a törvény.

A képzési igazgatóság egyébként 2010. szeptember 15-ig folyamatosan szervez versenyvizsgákat azoknak, akik még nem tettek le a teljesítésükről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik