tbc
Belföld

Bárkit megfertőzhet a szegények betegsége

A főváros is veszélyeztetett a sok hajléktalan miatt.

Budapesten a tuberkulózis elsősorban a hajléktalanok között terjed, de az egészséges, jó higiénés körülmények között élők is elkaphatják – mondta az InfoRádiónak a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetője.

Bár országosan folyamatos a csökkenés, akadnak olyan területek, ahol évek óta sok a tbc-s. Ilyen Borsod-Abaúj-Zemplén megye is – közölte Somfay Attila. Mint mondta: a főváros is veszélyeztetett a sok hajléktalan miatt. A tuberkulózis a rossz körülmények között élők betegsége, de könnyen el lehet kapni, főleg akkor, ha immunrendszerünk legyengült.

A szakember elmondta, jók a gyógyulási esélyek, mert vannak korszerű készítmények. Fontos a felismerés, mert a tuberkulózisnak alattomosak, nem jellegzetesek a tünetei. Tartós köhögés, köpetürítés, hőemelkedés, gyengeség és éjszakai izzadás esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Ma már csak azokban a megyékben kötelező a tüdőszűrés, ahol évente 100 ezer lakosra több mint 25 új tbc-s beteg jut. Tavaly országos átlagban százezer lakos közül 15 kapta el a betegséget, ezzel az esetszámmal pedig a közepesen fejlett és kiváló járványügyi helyzetben lévő európai országokhoz csatlakoztunk – emelte ki a tanszékvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik