Belföld

Szalai Annamária: nem kell félteni a sajtószabadságot

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke azt mondta: a sajtószabadság korlátozására nincs szándék.

Szalai Annamária szerint nem kell és nincs mitől félteni a sajtószabadságot. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este azt mondta: a sajtószabadság korlátozására nincs szándék, s az egy XXI. századi demokratikus jogállamban, ahol rengeteg televízió- és rádióadó, nyomtatott és internetes lap működik, lehetetlen is.

Az a cél, hogy a hazai médiavilág egészében legyen kiegyensúlyozott – mondta az interjúban Szalai Annamária, hozzátéve: “nincs semmi gond” az ATV vagy a Hír Televízió véleményműsoraival, és a kereskedelmi televíziókra vonatkozó szabályok ezután sem szigorodnak, legfeljebb a jogalkalmazás válik szigorúbbá olykor, például a kiskorúak védelme érdekében.

Szalai Annamária arra is kitért, hogy az Országgyűlés előtt lévő “médiaalkotmányból” egy, az előterjesztő által is támogatott módosító indítvánnyal kivették a válaszadási jogot megalapozó rendelkezést. Mint mondta, noha az Európai Unió médiairányelve előírja egy hasonló intézkedésnek a nemzeti jogrendbe illesztését, az megtörténhet a polgári törvénykönyv módosításakor is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vélemények “korrigálásától” sem kell félni, mivel az csak meghatározott esetekben és eljárással válhatna lehetségessé a későbbiekben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik