Belföld

Para lenne paraszolvencia nélkül

24.hu
24.hu

2010. 08. 17. 13:56

Van az a pénz, amiért hagyják megalázni magukat az orvosok.

Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint megalázónak, de nélkülözhetetlennek tartja az orvosok csaknem kétharmada a hálapénzt. Az online kutatásra név nélkül válaszolók közül minden tizedik úgy vélte, a paraszolvencia mindig a rendszer része marad.

A hálapénzre vonatkozó online felmérés szerint az orvosok többsége annyira alacsonynak tartja a fizetését, hogy kénytelen elfogadni a beteg pluszpénzét – mondta a Krónikának Kiss Katalin, a Szinopszis Kft. vizsgálatának kutatási igazgatója. Igen jelentős, mintegy 50 százalék volt azoknak az aránya, akik megjelölték azt is, hogy megalázónak tartják ezt a rendszert, habár élnek vele. Az orvosok tizenhét százaléka mondta azt, hogy nem ért egyet a hálapénz rendszerével.

Az összeget firtató kérdésre az orvosoknak csak a fele válaszolt. A tőlük származó információk szerint a legmagasabb hálapénzek 200-350 ezer forint között mozognak. A paraszolvenciaként megemlített legalacsonyabb összeg ezer forint volt – ami egy háziorvosnál elképzelhető -, és olyan nyilatkozó is volt, aki nem fogad el hálapénzt.

A kutatásban részt vevő doktorok szinte mindannyian úgy vélték, hogy a feketén jutatott jövedelem ellenszere a bérek emelése, Minden második szakmabeli ezenkívül a több-biztosítós rendszer bevezetését is javasolta, s volt olyan is, aki a vizitdíjat hozná vissza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.