Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul az MDF

A párt visszaállítaná a rendvédelmi dolgozók "politikai szabadságjogát".

Egy nyáron elfogadott jogszabály alapján a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok tagjai szolgálati idejük alatt és annak megszűnését követő három évig nem vállalhatnak választási jelöltséget. Az MDF viszont a korábban érvényben lévő szabályozást kellő garanciának tartja a fegyveres testületek átpolitizálódásának megakadályozásához, így annak visszaállítását kéri a parlamenttől.

A Lázár János és Kocsis Máté kormánypárti képviselők indítványa alapján elfogadott alkotmánymódosítás az MDF szerint teljesen feleslegesen korlátozza az érintettek politikai szabadságjogait, passzív választójogát. Szerintük akiktől megvonják a választhatóság jogát, egyértelműen másodrendű állampolgároknak minősülnek, szakmai érdemeik ellenére a büntetett előéletűek szintjére süllyednek. Ez nem más, mint a közügyektől való eltiltás – hangsúlyozza az MDF.

A párt a jogszabálymódosítás leggyorsabb eltörlését követeli, valamint a hátrányosan megkülönböztetett polgárok állampolgári jogainak védelmében alkotmánybírósági beadvánnyal él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik