Belföld

Zuschlag-per: Lados kedden börtönbe vonul

Ugyan csak elsőfokú ítélet van ellene, visszavonta a fellebbezést.

Lados István, a Zushlag-per másodrendű vádlottja visszavonta az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezését, és kedden megkezdi börtönbüntetésének letöltését – közölte Gömöri Tibor ügyvéd hétfőn az MTI-vel. Lados két év börtönbüntetést kapott első fokon.

“Úgy ítéltük meg, nem sok esély van arra, hogy a másodfokon eljáró bíróság a bűnszervezetben elkövetett minősítést megváltoztatná, ezért döntöttünk az elsőfokú ítélet ellen beadott fellebbezés visszavonásáról” – mondta Gömöri Tibor ügyvéd, aki Lados István védelmét ellátta a maratoni hosszúságú perben.

A védőügyvéd emlékeztetett arra, hogy Lados Istvánt 5 és 20 év közötti büntetési tétellel fenyegetett bűncselekmények elkövetésével vádolták, ehhez képest kapott két év letöltendő börtönbüntetést, így kevés az esélye annak, hogy ezt az ítéletet a másodfokú bíróság enyhítené.

Gömöri Tibor hangsúlyozta: a védencére kiszabott büntetés ellen a vádat képviselő ügyész nem kért súlyosítást.

“Mivel védencem nem szabadulhat kedvezménnyel – a bűnszervezetben elkövetett bűnelkövetés ezt kizárja -, ezért csak az előzetes letartóztatásban eltöltött csaknem négy hónap és a házi őrizetben eltöltött idő csökkenti a büntetést” – fűzte hozzá a védőügyvéd. Lados István jelenleg is házi őrizetben van. A házi őrizetben letöltött négy nap számít egy nap börtönbüntetésnek.

Gömöri Tibor ügyvéd beszámolt arról, hogy a kivételes emlékezőképességgel bíró Lados István jövő év szeptemberétől egyetemen szeretne továbbtanulni, ezért is szeretné a büntetését minél előbb letölteni.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és tizenöt társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Lados István másodrendű vádlottal szemben – aki feltáró vallomásával az ügy felderítését segítette – a törvényi minimumban megállapított börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség úgy, hogy abba számítsa be a vádlott előzetes fogva tartásban és házi őrizetben letöltött idejét. Esetében is kérte a vádhatóság, hogy a bíróság ne bocsássa feltételes szabadlábra, rendeljen el vagyonelkobzást a bűnszervezetben való részvétele idején szerzett vagyonára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik