Belföld

A megélhetési politikusok végnapjai

Administrator
Administrator

2010. 08. 14. 10:50

A Fidesz tartotta ígéretét: drasztikusan csökkentették a képviselők számát.

A négy évvel ezelőttinél egyharmaddal kevesebb, közel 17 ezer önkormányzati képviselőt választunk az októberi helyhatósági választáson; a megyei közgyűlések pedig feleakkorák lesznek, mint négy éve.

Az Országgyűlés júniusban fogadta el a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló új törvényt (Övjt.), amely szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi és a megyei közgyűlés tagjainak számát annak alapján kell meghatározni, hogy az egyes településeken a választás évében, január elsején hányan laknak. Az októberi önkormányzati választás előtt módosult a képviselők számára vonatkozó szabály is, így a jegyzőknek július 16-ig kellett újra megállapítaniuk a képviselő-testületek, közgyűlések létszámát.

A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és itt úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány fős a képviselőtestület; a képviselők száma 100 lakosig 2, 1.000 lakosig 4, 5.000 lakosig 6, 10 ezer lakosig 8.

Az OVI adatai szerint a 19 megyében összesen 14.614 képviselő juthat így mandátumhoz. A négy évvel ezelőtti voksolásnál ez a szám 21.569 volt, vagyis a 10 ezer főnél kisebb településeken a választott képviselők létszáma 32 százalékkal csökkent.

A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. A választók a kompenzációs listára nem szavaznak, a kompenzációs mandátumokat az úgynevezett töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben nem hasznosult voksok alapján osztják szét a pártok között.

Az OVI adatai szerint az egyéni választókerületi képviselők száma az őszi választáson 1.657 lesz, ez négy évvel ezelőtt 2.079 volt, vagyis az így választott képviselők száma 20 százalékkal csökkent. Ennél drámaibb a változás a kompenzációs mandátumok tekintetében: amíg 2006-ban 1.415 képviselő jutott így mandátumhoz a képviselő-testületekben, addig most csak 641 fog, vagyis 56 százalékkal csökken a képviselők száma.

Az egyéni listás képviselők száma tehát 14.614 lesz, az egyéni választókerületi képviselők száma 1.657, a kompenzációs listás lépviselők száma pedig 641. Mindez azt jelenti, hogy amíg 2006-ban összesen 25.063 képviselőt választottunk a települési képviselő-testületekbe, addig 2010-ben mindössze 16.912-t, vagyis 33 százalékkal kevesebbet.

A nem megyei jogú városban élők megyei önkormányzati képviselőket is választanak, az úgynevezett megyei listán. A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján kell meghatározni. Az OVI adatai szerint a 19 megyei közgyűlés létszáma a négy évvel ezelőtti 835-től 391-re csökkent, vagyis kevesebb mint felére. A legnagyobb mértékű csökkentés a kis megyékben (Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Vas és Zala megyében) tapasztalható: itt korábban mindenhol 40 tagú volt a megyei közgyűlés, októberben azonban már csak 15 tagja lesz.

A Fővárosi Közgyűlés tagjainak száma a négy évvel ezelőttinek felére csökkent: az új szabály szerint minden 50 ezer lakos után egy képviselő választható, így a korábbi 66 fős közgyűlés helyett 33 fős testületet választhatnak a fővárosiak októberben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.