Belföld

Továbbra sem tudni, mi lesz a Várkert Bazár sorsa

A világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolt épületegyüttesre 1979-es bezárása óta nem költöttek.

Eredménytelenül zárult a Várkert Bazár területrendezésére kiírt közbeszerzési pályázat, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő most új, nyílt eljárás kiírásáról döntött – tudta meg az RTL Híradó.

A Nemzetközi Műemlék Alap 1996-ban sorolta a Budapest szégyenének tartott épületet a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé. A Világörökséghez tartozó, Duna-parti épületegyüttes sorsa azóta sem fordult jobbra, sőt, egyre rosszabb állapotba kerül. Vasrudak tartják az oszlopokat és már azok is rozsdásodnak. Bejutni nem lehet, hiszen életveszélyes az épület, így a turisták is csak találgatják, mi állhat a Duna-parton.

A Várkert Bazár Ybl Miklós tervei szerint épült fel a XIX. század végén, ám 1979-es bezárása óta nem költöttek az állami tulajdonban lévő épületre.

Rotyis József, a Budavár Szövetség elnöke az RTL Híradónak elmondta: nagyon közel állt már a megoldás néhány évvel ezelőtt, megvolt a befektető, megvolt a terv, megvolt az engedély, az utolsó pillanatban azonban visszavonták az engedélyt. Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere akkor azzal érvelt: nem megfelelően akarták átalakítani a műemléket. „Szabad-e megengedni, hogy egy bevásárlóközpontot, egy shopping cityt hozzanak létre?” – mondta még tavaly a polgármester.

Azóta viszont semmi nem történt: a tulajdonosok, vagyis az állam, a vagyonkezelő, a kerületi és fővárosi önkormányzat még nem tudták eldönteni, kereskedelmi vagy közfunkciót lásson-e el majd az épület. Sőt, még az sem egyértelmű, bevonjanak-e magántőkét a felújításába vagy sem, pedig az együttműködést már nem csak a civil szervezetek szorgalmazzák.

Somogyi Gabriella, a Várgondnokság Nonprofit Kft. projekt koordinátora szerint az összes érintett szereplőnek közösen kellene kidolgozni egy olyan hasznosítási koncepciót, amelyet aztán később mindenki elfogad. A Várgondnokság szakembere szerint ehhez is kell még egy-két év.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik