Belföld

Hálózati figurák a romagyilkosságtól a gyanús üzletekig

A heti- és napilapok írásaiból arra lehet következtetni, mindenütt ott voltak.

A Heti Válasz a második Orbán-kormány elszámoltatásai kapcsán azt írja, hogy a Hálózat figurái fölbukkantak az előző kormányok leggyanúsabb üzleteinél. A hetilap részletesen vizsgálja az ügyleteket, főleg a birtokába került dokumentumok alapján.

A felelősségre vonásért felelős kormánybiztos először a sanghaji világkiállítás magyar pavilonja, az egykori moszkvai külkereskedelmi ingatlan eladása, a sukorói kaszinó és az Omninvest oltóanyaggyártó cég állami megrendelései körüli botrányokat vizsgálná.

Papcsák Ferenc szerint mindegyik ügyben offshore vagy offshore-hátterű cégek működtek közre, ráadásul a hetilap úgy tudja, hálózati figurák is szerepet kaptak az előző kormányok leggyanúsabb bizniszeiben: egy egykori belső elhárító, egy ÁVH-s vallatótiszt, egy MSZMP-elnöki irodavezető, és egy moszkvai kádárképzőn szocializálódott külügyes. A Magyar Nemzet egyébként ma arról írt, hogy a kárösszeg, amelyet a Gyurcsány-korszak alatti korrupció okozott az államnak, több tízmilliárd forintban lesz mérhető.

Szintén hálózati személynek tekinthető egyébként a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja, ami – miként a Magyar Hírlap fogalmazott – ijesztő fordulatot jelenthet az ügyben. A lap birtokába került Cs. István vallomása, amely szerint a Katonai Biztonsági Szolgálat ismerhette az elkövetőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik