Belföld

Schmitt népszerűségét veszítheti, ha gyenge lesz

A Policy Agenda szerint valószínűtlen egy előre megrendezett konfliktus a kormány és az államfő között.

Schmitt Pál önálló elnöki karaktert akkor tud építeni, ha él a törvény adta eszközeivel. Ha csak szimbolikusan gyakorolja ugyanis elnöki hatalmát, nehéz lesz erős elnökként megjelennie, és ez sokat árthat megítélésének, népszerűségének – ráadásul egy olyan időszakban, amikor várhatóan új alkotmányt készít majd a kétharmados parlamenti többség. Egyebek mellett ez derül ki a Policy Agenda elemzéséből.

Valószínűtlen, hogy esetleg előre megrendezett konfliktus lenne majd a kormány és az államfő között azért, hogy emeljék az elnök tekintélyét. Egy kisebb nézeteltérés erősíthetné ugyan Schmitt Pál politikai súlyát, de ez Orbán Viktor és a Fidesz számára politikailag hátrányos lenne – írják.

Minden bizonnyal egyetlen mozgástér marad az új államfő számára: ha önálló kezdeményezésekkel jelenik meg a nyilvánosság és az Országgyűlés előtt. A köztársasági elnöknek alkotmányos joga, hogy törvényjavaslatot nyújtson be, az elmúlt 20 évben azonban csupán háromszor történt ilyen, az eddigi államfők valószínűleg nem szívesen éltek ezzel a lehetőséggel. Az elemzésben lehetséges javaslatként szerepel a jövőre nézve a budapesti olimpiai játékok megrendezéséről szóló jogszabály.

Az is valószínűnek tűnik, hogy Schmitt Pál elődjeihez képest “észrevétlenebbül tölti ki hivatali idejét”. Ez a verzió mind a Fidesz, mind a miniszterelnök számára maximálisan elfogadható, de az elnöki poszt kiüresedését is jelentheti – olvasható a tanulmányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik