Belföld

Ilyen lesz Schmuck Andor Budapestje

Schmuck Andor és Aradszky László hirdetett főpolgármester-jelölti pódiumbeszélgetést, de a budapesti tervekről keveset hallottunk. Azért lassabb mozgólépcsőnk és Harry Potter-park még lehet.

Mikor kiderült, hogy Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága és az MSZDP főpolgármester-jelöltje és Aradszky László pódiumbeszélgetést tart, sorsoltunk a FigyelőNet szerkesztőségében, hogy ki menjen. Vesztettem, így én és még mintegy száz nyugdíjas várhattunk szerdán kora este, hogy megtudjunk valamit Schmuck budapesti terveiről.

Képgaléria

Képgaléria

A helyszínen aztán kiderült, hogy a fővárosi tervek csak engem érdekelnek, a törzsközönség inkább a műsorra kíváncsi. Mint megtudtam, van aki egy pódiumbeszélgetést sem hagyna ki „Andorral”, igaz azzal nem mindenki volt tisztában, hogy ősszel önkormányzati választás lesz. A politikamentes élet feltétlenül előnye az idős kornak.

Mosoly és ének

A Városházához közeli Pilvax közben mindenesetre már a szereplők bevonulásából látszott, hogy jókedvű város lenne Budapest, ha Schmuck kapná októberben a legtöbb szavazatot, ugyanis a legtöbb járókelő mosolyogva figyelte az öltönyös politikust és a mellette eltörpülő lila trikós énekest.

A főpolgármester-jelölti beszélgetésből negyedóra telt el, mire a „Budapest” szó egyáltalán elhangzott, az is egy Aradszky-dal kapcsán. Igaz, Schmuck Andornak sem volt könnyű dolga az interjúalannyal, aki egy-egy kérdés után néha spontán énekelni kezdett. Az értő közönségnek mindenesetre tetszett, a jelölt pedig idővel be tudott csempészni mondandójába egy konkrét ígéretet, hogy a rendőröket bérlakásprogrammal csábítaná a fővárosba.

A kérdezz-felelek során szóba került még Aradszky kilencvennapos diétája, az 52 ezer forintos nyugdíja és a balatonfűzfői háza is, ahol Koós Jánosék lefocizták a paradicsomot, majd következhetett a szépkorúak által legjobban várt programpont, szólt az ’Isten véled édes Piroskám’, a ’Nemcsak a húszéveseké a világot’ pedig az egész terem együtt zengte. Világossá vált, hogy Schmuck Andor az önfeledtség üzenetét akarja átpasszírozni a hazai politikai élet szűk kapuján.

Érdekvédelem

Schmuck-blog

Akit még több részlet érdekel, az ide kattintva ellátogathat Schmuck Andor blogjára!

Abban azonban maga a jelölt sem száz százalékig biztos, hogy sikerül, mint azt az est végén a lapunknak elmondta. Szerinte már az is hatalmas eredménye lenne a kampányának, ha a több százezer budapesti szépkorú megértené, hogy van egy szervezet, amelyik foglalkozik velük.

A célhoz vezető út egyik pillére az a közel 1500 nyugdíjas, akit az elmúlt napokban képeztek ki az ajánlószelvény gyűjtésre. Akinek pedig többségében hatvan év feletti aktivistákkal kell túlverekednie magát a jelöltséghez vezető rövid, de jelentősen megnehezített úton, annak olyan ígéretekkel kell előállnia, ami tetszik az idősebbeknek.

Tervek

Ennek megfelelően Schmuck Andor a FigyelőNet kérdésére olyan fővárosi ügyintéző irodák hálózatát említi, amelyben a nyugdíjasok ügyeit segítik, ráadásul az alkalmazottak az elintézett ügyek száma után kapnának fizetést, hogy valóban végigvigyék a rájuk bízott feladatokat.

De ide illő ötlet a mozgólépcsők lassítása is, „mert azzal utazásonként csak 15 másodpercet vesztenénk, de sok olyan idős ember számára tennénk lehetővé a metró használatát, akik a mozgólépcsőtől félve eddig nem akarták igénybe venni ezt a közlekedési eszközt”.

Hosszabban lenne zöld a gyalogosoknak is, hogy a nehezebben mozgók is átérjenek, az autós nyugdíjasok pedig külön parkolóhelyeket kapnának.

Fiatalság, bolondság

elnökváltás

A Népszabadság szerint feltételezhető, hogy Schmuck Andor főpolgármester-jelölti kampánya valójában a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnökváltását készíti elő: Kapolyi László ősszel várhatóan Schmucknak adja át a pártstafétát.

Az interneten megtekinthető programból a fiataloknak is jut, a kőbányai szeméttelep helyére például Harry Potter-parkot álmodott a Tisztelet Társaságának jelöltje, a kampányajándékok sorát pedig a schmuckandoros óvszer nyitotta, de jön még a nevével ellátott autós légfrissítő is.

Schmuck mindenesetre akkor sem keseredik el, ha nem jön össze a kellő számú ajánlószelvény, neki a szeptember másodiki leadási határidőn biztos lesz mit ünnepelnie. Aznap lesz negyvenéves, ez is elég szép kor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik