Belföld

H1N1: nincs vége

A szakember szerint visszatér az újinfluenza, és a lakosság fele védtelen.

A magyar lakosság fele továbbra is védtelen az újinfluenzával szemben – figyelmeztetett Berencsi György virológus, aki szerint a WHO túl korán fújta le a világjárványt. A Klubrádióban a szakember azt mondta, jövőre ismét várható a betegség támadása.

A virológus emlékeztetett rá, hogy Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon éppen most van járvány. A vírus pedig meg fogja változtatni tulajdonságait, mire jövőre Európába ér, és teljesen biztos, hogy ideér – tette hozzá.

Berencsi György azt mondta, eddig csak a magyar lakosság fele találkozott a vírussal, a másik fele teljesen védtelen, a vírus mutálódik, belső génjei változnak, ami megkönnyíti az emberben való szaporodást.

A szakértő továbbra is hasznosnak tartja a védőoltást, különösen azoknál, akiknek a szervezete 60 immunanyag helyett, csak kettőt képes termelni, ők haltak meg ugyanis a járvány idején is.

Berencsi György szerint sokaknál nagyon súlyos betegség vagy akár halál is lehet egy fertőzés vége, mert nem elég erős az immunrendszerük. Ettől azoknak már nem kell tartani, akik korábban megfertőződtek vagy beoltatták magukat – tette hozzá.

Miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan bejelentette, hogy vége a járványnak, így az utolsó áldozatnak azt a férfit tekintik, aki Tajvanon a minap halt meg. Az 56 éves apa fiát a múlt hónapban szintén az A(H1N1) vírus ölte meg.

A WHO hivatalosan ugyan lefújta a H1N1-világjárványt, de azt nem ismeri el, hogy melléfogtak, amikor az utóbbi évek legenyhébb influenzajárványának veszélyességét a spanyolnátháéhoz mérték.

Hivatalosan Magyarországon is posztpandémiás (a világjárvány utáni) szakaszban van – írja az ÁNTSZ, amely külön kiemeli, hogy a megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás.

“A megelőzésre alkalmazott oltóanyagok hatékonyak és biztonságosak voltak, a H1N1 által okozott megbetegedések megelőzésére továbbra is használható úgy a pandémiás, mint a 2010-2011-es időszakra gyártott szezonális influenza oltóanyaga.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik