Belföld

Romagyilkosságok: a védők szerint nincs elég bizonyíték

A hatóság szerint viszont olyan bizonyítékok vannak, amelyek az elkövetők személyét egyértelműen bizonyítják.

A védőügyvédek szerint nincs elegendő bizonyítéka a rendőrségnek, hogy a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjai követték el a halálos áldozatokkal járó támadásokat, és ez – állításuk szerint – a bíróságon bebizonyosodik.

Gerecs Krisztián, az egyik feltételezett elkövető, K. István védője az MTI-nek szerdán azt mondta: bár ügyfelének – akit a legbrutálisabbnak számító tatárszentgyörgyi és a kislétai halálos lövések leadása mellett további hat támadással, és a besenyszögi fegyveres rablással is gyanúsítják – DNS-ét megtalálták azokon a fegyvereken, amelyeket a támadások során használtak, még nem jelenti azt, hogy ő ott lett volna a támadásnál, vagy ő adta volna le a lövéseket. Arra a kérdésre, hogy e szerint a fegyver mikor és hogyan kerülhetett K. István a kezébe, és azt kinek és mikor adta át, nem kívánt válaszolni, mint ahogy arra sem, a bűncselekmény elkövetésekor esetleg lehettek-e más, eljárás alá még nem vont társai.

Gerecs Krisztián közlése szerint K. István csak a galgagyörki, a piricsei és a tarnabodi támadásban való részvételét ismerte el, de a többi cselekményben nem vett részt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a négy gyanúsított összesen kilenc támadást hajtott végre, amelyek során hatan vesztették életüket és öten súlyosan megsérültek. E mellett ők követték el a besenyszögi fegyveres rablást is, ahol a támadásokhoz használt fegyvereket beszerezték.

Gerecs Krisztián nem kívánt válaszolni az MTI azon kérdésére sem, miszerint a felderítés során “konkrét nyomozati adatok utaltak arra”, hogy a támadásokat megbízásból követték el, mondván, ügyfele tagadja a gyilkosságokban való részvételt. Arra sem kívánt reagálni, hogy más gyanúsítottak állítása szerint “csak egy súlyos társadalmi problémára” akarták cselekményükkel felhívni a figyelmet, illetve “polgárháborús helyzetet akartak volna szítani”. Az ügyvéd azt mondta: a bírósági tárgyaláson, amely szerinte még a télen elkezdődhet, bizonyítást nyer, hogy K. István nem vett részt gyilkosságokban.

Lőrincz Márton, P.Zsolt védője – akit a nagycsécsi kettős gyilkosság elkövetése mellett öt másik támadással és a besenyszögi rablással is gyanúsítják – úgy nyilatkozott: ügyfele egyetlen támadást sem ismert el, és az ellene felsorolt bizonyítékok és szakvélemények is aggályosak számukra. Arról, hogy milyen bizonyítékok vannak ügyfele ellen, és mit tart aggályosnak, mint mondta, egyelőre nem kívánja megosztani a nyilvánossággal.

Arra sem kívánt reagálni, hogy K. Árpád Sándor és K. István is elismerte az első három, sérüléssel nem járó támadásban való részvételét. Lőrincz Márton szerint azt, hogy ügyfele adta le a nagycsécsi halálos sérülést okozott lövéseket, a vádnak kell majd bizonyítania, de – mint fogalmazott – ehhez a cselekményből “hiányzik egy láncszem”.

A védőügyvéd szerint az NNI által felsorolt bizonyítékok arra elegendőek, hogy alátámasszák P.Zsolt valamiféle részvételét a cselekménysorozathoz, de arra nem, hogy a teljes bűncselekmény-sorozatban és az emberölésekben való részvételét bizonyítsák. Lőrincz Márton közlése szerint kedden kapta meg 12 nagyméretű dobozban a nyomozati iratokat, amelyek összesen 33 ezer oldalt tesznek ki. Szerinte legkorábban 2011 tavaszának a végén, jövő nyár elején kezdődhet meg a tárgyalás.

Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a nyomozás során olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat szerzett be a rendőrség, amelyek zárt láncot alkotnak, továbbá az elkövetők személyét egyértelműen bizonyítják.

A romák elleni támadássorozattal gyanúsított négy férfit a legszigorúbb fogva tartási szabályokkal, úgynevezett plusz IV-es fokozatú biztonsági előírások mellett őrzik négy különböző, fővárosi és Pest megyei börtönben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik