Belföld

A kilakoltatási moratórium nem ad mentességet

Egyre többen tartoznak tartósan a bankoknak, képtelenek törleszteni a hiteleiket.

Drámai a kép a közüzemi hátralékok esetében is, valahol 50 és 100 milliárd forint a kintlévőségek állománya – számolt be róla a közrádió. A csatorna-, gáz-, kéményseprő-, víz- vagy a szemétdíjat is kezelő Díjbeszedő Zrt. illetékes igazgatója, Majtényi Kálmán mégsem tartja drámainak a változást. Sokan csak néhány hónappal csúsznak meg a számlák kifizetésével, azonban mintegy 40 ezer ügyfél notórius tartozó.

A legnagyobb kintlévőségek a gáz- és távhőszolgáltatóknál jelentkeznek. Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke szerint a gázszolgáltatók lejárt követelése most már 30 milliárd forint felett jár.

A köztársasági elnök a napokban írta alá azt a törvényt, amely jövő tavaszig kitolja a kilakoltatási tilalmat. Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium államtitkára a rádiónak azt mondta, a moratórium nem jelent mentességet az adósoknak, az intézkedés célja, hogy legyen idő a tartozók helyzetét rendezni hivatott nemzeti eszközkezelő létrehozására. Hozzátette, a rendszert elsősorban a hiteltartozások kezelésére alakítják ki, és várják a segélyszervezetek javaslatait is.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt sürgeti, hogy bizonyos tartozás fölött ne a szolgáltatást kapcsolják ki, hanem előre fizetős órát szereljenek föl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik