Belföld

Sok árvízkárosult pályázatát kellett visszaadni

225 pályázat vár miniszteri döntésre, 1500 esetben hiánypótlás szükséges. Újabb jótékonysági adománygyűjtés indul.

A helyi önkormányzatok hozzáértésén, gyorsaságán és precizitásán múlik, hogy milyen gyorsan fejeződnek be az újjáépítési munkák az árvíz sújtotta településeken – jelentette ki Nagy Anna kormányszóvivő kedden. Hozzátette: az árvízi vis maior keretnél nagyon nagy a túligénylés, jelenleg 225 pályázat vár miniszteri döntésre. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sok, összesen 1500 olyan pályázat van, amelyeket hiánypótlás miatt vissza kellett adni.

Az árvíz sújtotta települések igényelhetnek vis maior támogatást, ami az önkormányzatok védekezési költségeit fedezi. Erre összesen 3,9 milliárd forintot biztosít a kormány. Emellett a magánlakóházak építésére és vásárlásra összesen 3 milliárd 170 millió forint támogatást biztosítnak, amiből az áradások idején megsemmisült 348 lakóházat lehet pótolni. Az összegből 1,8 milliárdot kap Felsőzsolca, ezen a településen 201 ingatlan semmisült meg – hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Nagy Anna kiemelte: ez utóbbi támogatásnál a lehívás feltétele, hogy pontosan követhető legyen a pénz útja. Ezért egy helyi rendelet alkotására van szükség, amelyben az önkormányzatok szabályozzák a támogatás elosztását, az érintett családokkal pedig szerződést kell kötni. A kormányszóvivő hozzátette: az Államigazgatási Hivatal munkatársai huszonkilenc Borsod megyei településen segítik az önkormányzatokat abban, hogy minél gördülékenyebben menjen a munka. A minisztérium kedden utalja át a támogatást Gesztely és Mezőörs települések részére, Felsőzsolcán pedig a napokban köti az önkormányzat az első támogatási szerződéseket a lakókkal – jelentette ki a kormányszóvivő.

Elhangzott az is, hogy újabb jótékonysági adománygyűjtést indítanak az árvízkárosultak megsegítésére. Az Összefogás dalát és az abból készült videoklipet öt országos televízió és több rádió sugározza szerdától egészen a hónap végéig. A hozzá tartozó 1749-es telefonszámmal pedig az árvízkárosultak lakhatási feltételein szeretnének javítani.

Az Összefogás Vonala bármely hálózatból és az ország bármely pontjáról tárcsázható. Aki felhívja a 1749-es számot, vagy sms-t küld rá, 200 forinttal támogatja az árvízkárosultakat. Az összeget egyenlő arányban juttatják el öt segélyszervezethez. Az Összefogás dalát Lévay Szilveszter és Szomor György szerezte, ismert hazai zenészek, énekesek adják elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik