Belföld

Megszavazták a szlovák kormányprogramot

Megkapta a bizalmat a parlamenttől az Iveta Radicová vezette új szlovák kormány.

A 150 tagú testületben a jobbközép négypárti kormány programnyilatkozatáról való szavazáskor 145-en voltak jelen az ülésteremben. Ebből 79-en igent mondtak, míg 66 képviselő nemmel szavazott.

A szavazatok aránya tükrözi a koalíció és az ellenzék képviselőinek arányát. Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia elnöke nem volt jelen a szavazáson.

A programnyilatkozatot éppen egy hete terjesztette a törvényhozás elé a miniszterelnök. Az ötnapos éles, indulatos és olykor személyeskedő vitában – amelyben még egy pofon is elcsattant – hatvan képviselő szólalt fel. Fico a vitában kijelentette: a gazdasági válság következményeinek felszámolásában pártja a kormány partnere kíván lenni, segédkezet nyújt neki.

Radicová záró beszédében kifejtette: a vitát végighallgatva megértette, hogy miért van Szlovákia „olyan bonyolult, hogy ne mondjam rossz állapotban”. Szerinte az új kormány az erkölcsökre, az átláthatóságra, a szabályok betartására helyezi a hangsúlyt, míg az előző kormány „a többség mindenről dönt”, a „győztesek és a vesztesek” elv alapján irányította az országot. „Ha jól emlékszem, ez marxista elv” – jegyezte meg a miniszterelnök, aki élesen bírálta elődje tevékenységét, és komoly változásokat ígért az élet minden területén.

Hangsúlyozta, hogy erkölcs és jobb szabályok nélkül lehetetlen legyőzni a gazdasági válság következményeit.

Aláhúzta, hogy kormányának legfőbb célja megújítani az emberek hitét abban, hogy Szlovákia az a hely, ahol jó, nyugodt és értelmes életet lehet élni. Leszögezte: bizalom nélkül lehetetlen a társadalom fejlesztése, a problémák megoldása, s az új szabályok kialakítása.

Megismételte kormányának hat pontba foglalt prioritásait: egészséges gazdálkodás, a korrupció elleni harc, munkahelyek teremtése, a vállalkozások támogatása, aktív polgári társadalom, az egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférés.

A szlovák kormánykoalíciót négy jobbközép párt alkotja: Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, Szabadság és Szolidaritás, Kereszténydemokrata Mozgalom és a Híd.

A miniszterelnökkel együtt 15 tagú koalíciós kormányban az SDKU-nak öt, az SaS-nek négy, a KDH-nak három, a Hídnak szintén három képviselője van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik