Belföld

Médiacsomag: az AB-hez fordul az ellenzék

Véleményük szerint a csomag sérti többi között az alkotmány sajtó- és véleményszabadságról szó paragrafusát.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a köztársasági elnök által aláírt médiacsomag ügyében az LMP – közölte a párt frakcióvezető-helyettese. Karácsony Gergely azt mondta, hogy véleményük szerint a csomag sérti többi között az alkotmány 61., a sajtó- és véleményszabadságról szó paragrafusát. Más, az alkotmányt sértő pontokat is találtak a csomagban – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a parlamenti szavazáskor pártja 21 módosító indítványt nyújtott be, amelyekkel az alkotmányossági problémákat akarták orvosolni, de a Ház ezek közül egyet sem fogadott el.

A médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály, amely szerint új struktúrában működnek majd a közmédiumok, kedden jelent meg a Magyar Közlönyben, miután Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a törvénycsomagot.

Mandur László, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta: sajnálatosnak találják, hogy a köztársasági elnök hazai és nemzetközi szervezetek felvetése ellenére aláírta a törvényt, és nem kért előzetes normakontrollt.

Hozzátette: több alkotmánybírósági állásfoglalásra hivatkozva támadják meg a törvényt a testületnél, mert az veszélyezteti a sajtó szabadságát. Úgy vélekedett, a törvény elfogadásával a kormányzat direkt és indirekt módon is valós befolyást tud gyakorolni a közmédiumok és azok műsorpolitikájának irányítására.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a köztársasági elnök által aláírt médiacsomag ügyében a Jobbik is. Novák Előd a párt alelnöke azt mondta, elvárták volna, hogy az államfő előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól.

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Schmitt Pál “pártcélokat szolgál”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik