Belföld

Az OVB elnöke elégedett az ajánlószelvények biztonsági elemeivel

A testület tagjai kedden vizsgálhatták meg az ajánlószelvények mintáit.

Elégedett az októberi önkormányzati választásra készített ajánlószelvények biztonsági elemeivel Bordás Vilmos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke. A testület tagjai kedden vizsgálhatták meg az ajánlószelvények mintáit. A testület keddi ülésén meghallgatta az Országos Választási Iroda beszámolóját az ajánlószelvényekről; ebből kiderült: az ajánlószelvények gyártása befejeződött, és folyamatosan juttatják el azokat a településekre, ahol hétfőn, 16-án kezdik kézbesíteni a szelvényeket.

Az ajánlószelvények – mint elhangzott – az országgyűlési választás ajánlószelvényeinél bevezetett biztonsági elemeket tartalmazzák, így például Magyarország közigazgatási térképének perforációját az ajánlószelvény jobb felső sarkában, és most is eleve színes betűkkel nyomtatták az ajánlószelvényeket. Emellett “Önkormányzati képviselők választása 2010” alnyomattal védik a hamisítások ellen az ajánlószelvényeket, és választástípusonként különböző (piros, zöld és sárga) színcsíkot helyeztek el a szelvények bal oldalán.

A biztonsági jeleket a visszaélések kivédéséért helyezték el, az elemek kizárják az egyszerű fénymásolást.

Az ülésen Bordás Vilmos közölte: az országgyűlési választáson hasonló biztonsági jegyekkel védték az ajánlószelvényeket, és a tapasztalat az volt, hogy nem sikerült az ajánlószelvényeket hamisítani. Mint mondta, megnyugvással töltik el az OVB-nek bemutatott ajánlószelvények biztonsági elemei.

Az értesítőket augusztus 16-tól kezdik kézbesíteni, ezzel egy időben indul el a jelöltek és jelölőszervezetek “versenye” az ajánlásokért.

A személyre szóló, a választás időpontját, helyét és a szavazó személyes adatait is tartalmazó értesítőt és az ajánlószelvényeket a választópolgárok egy borítékban kapják majd meg augusztus 16-a és 19-e között.

A választópolgárok a borítékban – attól függően, hol élnek – két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (ez sárga színcsíkkal ellátott), a harmadikon a megyei listára (ez pedig piros színcsíkkal jelölt) tehetnek ajánlást.

A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást.

A fővárosiak három szavazólapot kapnak: az egyiken – lakóhelyük szerint – kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselő-testület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvényen zöld színcsík van).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik