Belföld

Tavaly 300 milliárdot fordítottak K+F-re

Administrator
Administrator

2010. 08. 07. 10:03

K+F tevékenységre 2009-ben Magyarországon 299,2 milliárd forintot, a GDP 1,15 százalékát fordították.

A 2009-es összeg az előző évhez képest folyó áron 12,3 százalékos növekedést jelent – közölte az előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Statisztikai Tükör című kiadványában. A mintegy 2900 kutatóhelyen több mint 52 ezer fő foglalkozott K+F tevékenységgel, háromnegyed részük kutatóként. A teljes munkaidőre átszámított K+F létszám közel 30 ezer fő volt, 8,7 százalékkal több, mint 2008-ban.

A KSH szerint a dinamikus növekedés alapvetően a vállalkozási szektornak köszönhető, ahol 22 százalékkal nőtt a K+F ráfordítás, és a létszám is az átlagot lényegesen meghaladóan emelkedett. A felsőoktatásban mérsékelt fejlődés tapasztalható, a kutatóintézeteknél pedig a személyzet számának növekedése a ráfordítások visszaesésével párosult.

A ráfordítások finanszírozásában változatlanul a legnagyobb – bár az elmúlt évinél kisebb – a vállalkozásoktól származó források súlya, ami 46,4 százalék volt. A költségvetés részesedése lényegében az előző évivel megegyező, 42 százalék. A leggyorsabb ütemben, mintegy harmaddal a nemzetközi források emelkedtek, ezzel jelentőségük is érezhetően nagyobb, mintegy 10,9 százalék lett. A nonprofit szervezetek súlya 0,7 százalék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.