Belföld

Ultimátumot adott az MSZP az államfőnek

A szocialisták tudatták, vagy Schmitt Pál fordul az Alkotmánybírósághoz, vagy ők.

Az MSZP ünneplés helyett tisztességes munkát és azt várja az új köztársasági elnöktől, hogy ne “pártja, hanem egész nemzete érdekében cselekedjen, és ne írja alá a Fidesz demokráciaromboló törvényeit”.

Az MSZP szerint eddig az történt, amit megjósolt, a Fidesz bevárta, hogy “Sólyom László helyett Orbán Viktor hű embere írhassa alá a parlamentben még lázas sietséggel, minden egyeztetés nélkül elfogadott törvényeket”. Így azt a médiatörvényt, amely a közszolgálati médiát a kormány szócsővévé teszi, Orbán Viktor embereit pedig kilenc évre bebetonozza a médiahatóságba.

E demokráciaromboló törvényeket a gyorsított eljárásban való elfogadás után két hétre a házelnök fiókjában „felejtették”, majd miután Sólyom László és szakemberei eltávolításával „akadálymentesítették” a Sándor-palotát, a mai napon elküldték az új köztársasági elnöknek.

Az MSZP elvárja, hogy Schmitt Pál ne asszisztáljon ehhez a cinikus játszmához. A szocialista frakció ezért levelet intézett az új államfőhöz. A levélben rávilágít az új médiatörvény alkotmányos elveket sértő pontjaira, amelyek ellen már több hazai és nemzetközi szervezet is tiltakozott.

A szocialista frakció arra kéri Schmitt Pált, hogy alkotmányos jogkörével élve forduljon az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontrollért. Amennyiben Schmitt Pál mégis aláírja a törvényeket, az MSZP maga fordul az Alkotmánybírósághoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik