Belföld

Sátoros ünnep lett Schmitt beiktatásából

Pénteken délelőtt a Himnusz dallamaival kezdődött Schmitt Pál köztársasági elnöki hivatalbalépési ünnepsége.

A ceremónia helyszíne – a viharos időjárás miatt – a Szent György térről átkerült a Sándor-palota udvarába. Az ünnepség körülbelül 200 meghívott vendége – köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Mádl Ferenc volt államfő és Boross Péter volt kormányfő, Kövér László házelnök – ott kísérte figyelemmel az ünnepséget.

A ceremóniára meghívást kaptak miniszterek, államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, a történelmi egyházak képviselői, a határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök. Sólyom László volt köztársasági elnök nem ment el, ahogy az MSZP és az LMP is jelezte, hogy nem vesznek részt az ünnepségen, mert későn kaptak rá meghívást.

Schmitt Pál az ünnepségen arról beszélt, hogy elnöki feladatához az alkotmány szövege ad körvonalakat azzal, hogy meghatározza a legfontosabbakat: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést.

Az új köztársasági elnök azt mondta, Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László munkája, egyénisége, stílusa mind külön-külön és együtt csiszolta az elnökséget olyan intézménnyé, amelyre a magyarok még ma, a bizalmatlanság korában is mély tisztelettel tekintenek. Mint fogalmazott, ők formáltak az elnöki szerepből méltóságot.

Schmitt Pál bízik abban, hogy a következő öt év újabb értékkel gazdagítja az elnökséget. Számára megnyugtató alapot ad, hogy felkérése e feladatra olyan széleskörű felhatalmazásból született, amely húsz esztendős demokráciánkban egyedülálló.

Köztársasági elnökként a jelenlegi és a majd megszülető alkotmány alapján kell az egyensúly szerepét betöltenem a parlamenti pártok, a magyar társadalom, a nemzet különböző csoportjai között – fogalmazott az új köztársasági elnök.

“Egyensúly, mint mondottam és nem ellensúly az a szerep, amit be kívánok tölteni” – ismételte meg Schmitt Pál, hozzátéve, közhivatalánál fogva, kellő mértéktartással, aktív részese kíván lenni az alkotmányozás folyamatának és javasolni fogja, hogy az alaptörvény előszava tartalmazza a kereszténységre történő utalást és a Szent Koronát.

Az új köztársasági elnök minden igyekezetével azon lesz, hogy megóvja és gazdagítsa a magyar anyanyelvet, mert aki az anyanyelvet nem ismeri és szereti, az igazán más nyelveket, kultúrákat és népeket sem tud megérteni, nehezebben tudja a világban a helyét megtalálni.

Schmitt Pál, mint olimpiai bajnok, megvív azért, hogy a sport is az alkotmány szövegének része legyen. Hozzátette: elnöki vállalásai között lesz az is, hogy kiáll a pedagógus életpálya erkölcsi és anyagi megbecsültsége mellett. Schmitt Pál úgy fogalmazott: el fogják érni, hogy minden embernek felemelő érzés lesz magyarnak lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik