Belföld

Nem nyilatkoznak a lelőtt rendőr hősi halottá nyilvánításáról

A rendőri vezetés számára kényelmetlen, hogy "szerelmi kapcsolat" állt fenn a feltételezett elkövető és a lelőtt rendőr között.

Sem a Belügyminisztérium (BM), sem az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nem nyilatkozott arról, várható-e a az Alsóörsön lelőtt 29 éves Gamauf János főtörzsőrmester hősi halottá nyilvánítása. A BM sajtóosztálya arra a kérdésre, hogy a szaktárca hősi halottá nyilvánítja-e a lelőtt rendőrt, illetve temetéséről a rendőrség vagy a Belügyminisztérium gondoskodik, azt válaszolta: ebben a kérdésében az ORFK az illetékes. Arra, hogy a bűncselekmény során életét vesztő 21 éves alibánfai főiskolás temetési költségeihez vagy a család támogatásához bármilyen formában hozzájárulnak-e, későbbre ígértek tájékoztatást.

Az ORFK szóvivője azt mondta, hogy a hősi halottá nyilvánítással kapcsolatban csak később tudnak tájékoztatást adni.

Sajtóhírek szerint mivel Gamauf János nem a szolgálatával összefüggésben gyilkolták meg, nem lesz a magyar rendőrség hősi halottja. A Figyelőnet információja szerint a főtörzsőrmestert így a szolgálat halottjának vagy “csak” a belügyi szervek halottjának nyilvánítják.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára diszkriminatívnak tartja az eljárást, mert álláspontja szerint azért nem akarja a rendőri vezetés a hősi halottá nyilvánítást kezdeményezni, mert sajtóhírek szerint “szerelmi kapcsolat” állt fenn a feltételezett elkövető és a lelőtt rendőr között.

Bényi Mónika ORFK-szóvivő felhívta a figyelmet a belügyi szervek személyi állománya elhunyt tagjának minősítésére vonatkozó jogszabályokra.

A hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) szerint “ha a hivatásos állomány tagja a szolgálati kötelezettség teljesítése során az életét feláldozta, őt az illetékes miniszter hősi halottá vagy a szolgálat halottjává nyilváníthatja.”

“A miniszter, illetve a munkáltatói jogkört gyakorló elöljáró a hivatásos, valamint a nyugállomány tagját – a szolgálat teljesítése során szerzett érdemeire figyelemmel – a fegyveres szerv, fegyvernem, helyőrség, szervezeti egység halottjává nyilváníthatja” – olvasható a jogszabályban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik