Belföld

Miért nem hősi halott még a lelőtt rendőr?

Az ORFK erre még nem tud válaszolni. Arra is keresik a választ, foglalkozhatnak-e nemi identitással.

Veszprém megye rendőri vezetői és a balatonalmádi kapitányság állományának tagjai tegnap lerótták kegyeletüket Alsóörsön, a szerdai tragédia helyszínén. A rendőrségi megemlékezés után a balatonalmádi rendőrök zárt körben külön is megemlékeztek kollégájukról.

Érdekes, hogy szinte tényként kezelik a híradások azt, hogy szerelemféltés motiválta az alsóörsi rendőrgyilkosságot, noha ezt senki sem erősítette meg. Még meglepőbb azonban, hogy csak a Bors című bulvárlap teszi szóvá, miért nem hősi halott Gamauf János.

A lap emlékeztet rá, hogy a két hete elgázolt rendőr esetében ez már másnap megtörtént, míg az Alsóörsön szintén szolgálatteljesítés közben lelőtt Gamauf Jánossal kapcsolatban nem foglal állást az ORFK.

A Bors tegnap azt tudakolta az ORFK-tól: hősi halottá nyilvánítják-e a főtörzset, gondoskodnak-e a temetéséről, segítik-e anyagilag a gyászoló édesanyját? Késő délután csak annyit közöltek: erre még nem tudnak válaszolni.

A bulvárlap azt is szerette volna megtudni, hogy napjainkban a homoszexualitás kizáró ok-e a rendőri állományba való felvételhez, egyáltalán jogukban áll-e a nemi identitás firtatása. Az ORFK sajtóosztályán közölték: az illetékes szakterület még dolgozik a válaszon.

Egy nyugállományú ezredes azt mondta, korábban kizáró okként, zsarolásra esélyt adó kockázati tényezőként kezelték a melegséget. Ha bebizonyosodott, hogy az illető homoszexuális, akkor egyéb indokokkal eltanácsolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik