Belföld

Több orvostanhallgató maradt itthon

A korábban a távozást fontolgatók nagy része itthon marad, és szakorvosjelöltként a magyar betegellátásban vesz részt - tájékoztatott a szaktárca.

Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyért felelős helyettes államtitkára bejelentette: 231 fővel több orvos lépett be a szakorvosképzésbe, mint amennyi a kormány intézkedése nélkül belépett volna. Ráadásul, ha ezek az orvontanhallgatók külföldre mentek volna, az a 4,2 milliárd forint, amelyet eddigi képzésükre fordított az állam, azonnali veszteséget jelentett volna Magyarországnak.

Hozzátette, hogy idén olyan hiányszakmákra is jelentkeztek fiatal medikusok, amelyek iránt az elmúlt években nem érdeklődtek. Leszögezte: az előző kormány röghöz kötése helyett a NEFMI olyan intézkedéseket tervez, amelyek vonzóvá teszik a kezdő orvosok számára az itthoni életpályát.

Azok közül a végzős orvostanhallgatók közül, akik azt fontolgatták, hogy külföldön keresnek munkát, végül 5/6-uk itthon marad.

A szolnoki Hetényi Géza megyei kórházban tartott tájékoztatón Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy felmérések szerint a végzős orvostanhallgatók kétharmada nem akart belépni a szakorvosképzés rendszerébe az előző kormány rezidensekre vonatkozó rendeletei miatt. A szolnoki kórház főigazgatója, Sélleiné Márki Mária pedig arról beszélt, hogy az új intézkedéseknek köszönhetően a súlyos orvoshiánnyal küzdő szolnoki kórházba a meghirdetett 34 rezidens álláshelyre 41-en jelentkeztek, ráadásul 16-an hiányszakmában szeretnének elhelyezkedni.

A kormány július 7-én fogadta el a rezidensekről szóló rendelet módosítását. Ennek alapján nem lesznek 9 évig röghöz kötve a szakorvosjelöltek, és a hiányszakmákat választó rezidensek 50 százalékkal több támogatást kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik