Belföld

Szeptembertől büntetik az aluljáróban dohányzókat

Most még csak figyelmeztetik azokat, akik megszegik a tilalmat.

Szabó Mihály a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója elmondta: a főváros uniós tendenciát követ, az aluljárókban bevezetett dohányzási tilalom pedig beleillik abba a koncepcióba, amit a játszóterekkel kezdtek és valószínűleg újabb helyszíneken folytatnak. Hozzátette, augusztusban még türelmi időt adnak az aluljárókban dohányzóknak és csak figyelmeztetik őket, szeptembertől viszont akár fel is jelenthetik és 30 ezer forinttal bírságolhatják, aki rágyújt.

A felügyelők az aluljárókban elhelyezett csaknem 300 kamera képei alapján tudják bizonyítani igazukat, amely a központjukba és a BRFK-hoz is befut, de több felügyelő minikamerát is visz magával az ellenőrzésekre. Az igazgató elmondta: a figyelemfelhívást és a megelőzést tartják a legfontosabbnak, a két nyelven megjelenő szórólapok terjesztésében pedig megváltozott munkaképességűeket is alkalmaznak.

Szabó Mihály szerint a hajléktalanokkal kapcsolatosan nehéz bármit lépni, ez túl van a hatáskörükön. Ha nem fizetnek bírságot, feljelentik őket, de mást nem tehetnek – tette hozzá.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: az FKF feladata a rendelet kapcsán a tájékoztató táblák kihelyezése, ami folyamatban van. Mint mondta, ezt azért nem tehették meg korábban, mert a rendelet csütörtökön lépett életbe. Emellett a lenti szemetesekről leszerelték a csikktartókat és átmeneti edényeket helyeztek el az aluljárók bejáratánál. Ezeket közbeszerzés után olyan csikktartókra cserélik, amelyek illeszkednek a városarculathoz – tette hozzá a szóvivő.

Mostantól egyébként 69 fővárosi és 3 BKV-s kezelésű, vagyis összesen 72 aluljáróban él a dohányzási tilalom, míg a kerületi, illetve más tulajdonú aluljárókra vonatkozóan ajánlást fogalmaznak meg. A dohányzási tilalmat később a BKV megállóira is kiterjeszthetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik