Belföld

Magyarország és Csehország egyaránt elkötelezett az EU mellett

Martonyi János: Magyarország közös érdekeik érvényesítésén dolgozik Csehországgal.

Áttekintették országaik együttműködésének területeit, és megállapodtak, hogy közös érdekeik érvényesítésén dolgoznak bilaterális és Közép-Európa, valamint a visegrádi országok (V4), továbbá az EU kereteiben – mondta Martonyi János külügyminiszter, miután cseh partnerével, Karel Schwarzenberggel tárgyalt Budapesten.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország és Csehország egyaránt elkötelezett a V4 és az EU mellett. Hozzátette: Orbán Viktor az ősszel Prágában kezdi meg a Magyarország 2011 első félévében esedékes uniós elnökségét előkészítő körútját.

Nagyon fontosnak tartják ugyanis, hogy ennek során a V4 és Közép-Európa országaiba látogasson el először a magyar kormányfő – fogalmazott a politikus.

Bár számos kérdésben a két ország álláspontja és érdeke megegyezik, egyes konkrét témákban még tisztázni kell a további együttműködés feltételeit – jegyezte meg a tárcavezető.

Martonyi János gratulált kollégájának az új prágai kormány megalakulásához, amelyben Karel Schwarzenberg a külügyminiszteri mellett a miniszterelnök-helyettesi posztot is betölti. A miniszter kiemelte: Karel Schwarzenberg sokat tett a rendszerváltozásért és az európai integrációért is.

A cseh külügyminiszter elmondta: hivatalba lépését követően először a szomszédos országokat kereste fel, hiszen “a jó külpolitika egyik sarokköve a jó szomszédságpolitika”. Ezután azok az államok következnek, amelyekkel Prága különleges kapcsolatot tart fenn, ahogyan Magyarországgal is – hangsúlyozta. Emellett külön köszönetet mondott Martonyi Jánosnak, amiért nyaralását megszakítva találkozott vele.

Karel Schwarzenberg kiemelte, a két országban stabil kormány működik, így hatékonyan tudnak együtt dolgozni olyan területeken, mint az energiapolitika, az uniós integráció folyamata, a Nyugat-Balkánnal ápolt kapcsolat vagy az Ukrajnához, Moldovához és a kaukázusi országokhoz fűződő viszony alakításáról szóló Keleti Partnerség programja. Rendkívül sok olyan terület van, “ahol Magyarország és a Cseh Köztársaság kiválóan együttműködhetnek” – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva Martonyi János elmondta: a magyar és a szlovák miniszterelnök nemrégiben Budapesten született megállapodása értelmében Magyarország és Szlovákia vitás kérdéseit kétoldalú keretekben tárgyalják meg, így ez a téma csak említés szintjén merült fel a cseh külügyminiszterrel való találkozón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik