Belföld

Az Index támadja, a KIM élteti a tűzijáték biztosítóit

Botrányszagú az egyik cég szerződtetése a hírportál szerint. A minisztérium frontot nyitott az írás miatt.

Magyarország legmegbízhatóbb pirotechnikai szakembereinek közreműködésével szervezik meg az idei, augusztus 20-ai tűzijátékot – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az Indexen csütörtökön megjelentekre reagálva.

A hírportál arról írt, hogy a Pyro-Technic Kft. vezetőinek családi érdekeltségébe tartozókkal kötött szerződést a kormány az idei, augusztus 20-ai tűzijáték biztonsági felügyeletére. A Pyro-Technic Kft. üzemeltette Törökbálinton azt a tűzijátékraktárat, amely korábban három alkalmazott halálát okozva felrobbant. Az Edex Hungary Kft. meghívásos közbeszerzéssel került az állami ünnepséget rendező konzorcium tagjai közé.

A 2004-ben 50 millió forintos kárt okozó baleset miatt a Pyro-Technic vezetői ellen még mindig halált okozó veszélyeztetés miatt folyik büntetőper – olvasható az Index írásában, amelyben arról is beszámolnak, hogy a Pyro-Technic az első Orbán-kormány idején a Happy End partnere volt az állami ünnepség megrendezésében, akkor 248 milliót költöttek a tűzijátékra.

A KIM az MTI-hez eljuttatott reagálásában úgy fogalmazott, sajnálattal vették tudomásul, hogy “az Index című internetes oldal az augusztus 20-ai tűzijátékkal kapcsolatban hamis látszatot keltő cikkel próbálja megtéveszteni olvasóit”.

Felidézték, hogy a KIM közbeszerzési eljárás keretében az Edex Hungary Kft.-ből és másik két cégből álló konzorciummal kötött szerződést az augusztus 20-ai tűzijáték logisztikai és általános rendezvénytechnikai lebonyolítására. A konzorcium kiválasztásánál – mint írták – a legfontosabb szempont a rendezvény biztonsági követelményeinek teljesítése volt, és ezt az elvárást – szakmai múltja és referenciái alapján – ez a konzorcium tudta magas szinten garantálni.

Tájékoztatásuk szerint az Edex Hungary Kft. szakértőinek szervezésében lezajlott rendezvényeken soha semmilyen rendkívüli esemény nem történt. Ezzel szemben az elmúlt hét év során számos botrányos baleset kísérte a tűzijátékok megszervezését: a legsúlyosabb 2006-ban, amikor a Duna-parton öt ember halt meg, és több százan megsérültek.

Az Edex Hungary Kft. hátteréről azt közölték, hogy tulajdonosai Magyarország szakmailag legmegbízhatóbb, legmegkérdőjelezhetetlenebb, legnagyobb múlttal rendelkező pirotechnikai szakértői. “A cég vezetője Magyarországon egyedüliként I. osztályú veszélyesáru-szállítási tanácsadói szakképesítéssel rendelkezik, és ellene – az Index cikkében sugalltakkal ellentétben – soha nem emeltek vádat a hatóságok” – írták.

A KIM amellett, hogy Magyarország legmegbízhatóbb pirotechnikai szakembereinek közreműködésével készül az idei tűzijáték megszervezésére, az augusztus 20-ai rendezvények idejére – idén először – központi bázist állít fel, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az ünnepségek lebonyolítását, és veszélyes körülmények esetén javaslatot tesz a program egyes elemeinek vagy egészének elhalasztására, illetve megszakítására – zárta közleményét a tárca.

A kormány múlt szerdai ülésén fogadta el az idei augusztus 20-ai ünnep programját; a kormányzati kommunikációs államtitkár aláírta a szerződést a tűzijátékot rendező szombathelyi Kopula 96 Kft.-vel és az állami, a rendezvény biztosításáról szóló feladatok kivitelezését végző konzorciummal is. Az összesen 150 millió forint értékű rendezvényből az államot 120-130 millió forint terheli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik