Belföld

Többmilliárdos kárt okoznak az illegális autóbontók

Becslések szerint az évente leselejtezett hetvenezer autó fele törvénytelenül működő feldolgozóban végzi.

Az illegális autóbontók mindenféle ellenőrzés nélkül árulják az alkatrészeket, főleg az interneten, és nem fizetnek sem adót, sem biztosítást. Jóval többet tudnak fizetni az elhasznált járművekért, mint legálisan működő társaik.

Pedig a hazai törvényi szabályozás Európában az egyik legkorszerűbb – állítja a nemrégiben alakult szakmai érdekképviselet, az Autós Nagykoalíció hasznosítási tagozatának képviselője. Lukács Pál szerint azonban a törvényeket nem kíséri megfelelő végrehajtási rendelet, ráadásul, az ellenőrző hatóságok között sincs megfelelő együttműködés. Úgy véli, ha ez a két feltétel meglenne, érdemben vissza lehetne szorítani a szürke- és feketegazdaságot.

Becslések szerint évente 60-80 ezer autót vonnak ki Magyarországon a forgalomból, de csak nagyjából 35 ezer roncsautó végzi regisztrált bontókban. A szabálytalanul üzemelő műhelyek forgalmát ezenfelül növeli az a több ezer jármű is, amely a külföldi roncsautóprogramok nyomán érkezik be illegális szétszerelésre. Az itt keletkező alkatrész és hulladékmennyiség ellenőrizetlenül cserél gazdát, amivel évente öt-nyolcmilliárd forintos kár éri az államot, főként a kieső adóbevételek miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik