Belföld

Száz idős embert ápolnak illegális gondozóházakban

Hajdú-Bihar megyében, elsősorban Debrecenben, sok esetben méltatlan körülmények között élnek az idősek.

Százra tehető azoknak az idős embereknek a száma, akiket engedély nélküli, illegális gondozóházakban ápolnak Hajdú-Bihar megyében, elsősorban Debrecenben, sok esetben méltatlan körülmények között – közölte Ferencz Zoltánné, az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal szociális és gyámhivatalának főosztályvezető-helyettese. Tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben harminc, engedély nélküli gondozóház működtetőivel szemben jártak el. Jelenleg – főként Debrecenben – hat magánszolgáltató tíz helyen működtet engedély nélkül gondozóházat, ezekben összesen mintegy száz idős embert ápolnak.

Vannak háromszemélyes gondozóházak, a legtöbben tíz körül van az ellátottak száma, de olyat is találtak, ahol húsznál több idős embert helyeztek el – tette hozzá.

Ferencz Zoltánné azt is elmondta: csak akkor vizsgálódhatnak, ha bejelentést kapnak egy-egy illegálisan működő intézményről. A kiszabható bírság összege maximálisan 200 ezer forint, miközben a gondozásért havi 60-130 ezer forintot kérnek el személyenként a működtetők; ehhez jön még az egyszeri kaució, amelynek összege – a hozzátartozók elmondása szerint – néhány 100 ezer forinttól két és fél millióig terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik