Belföld

Nem tudni, mivel gyanúsítják a Főtáv-vezért

Kovács Lajost hűtlen kezelés gyanúja miatt vették őrizetbe, de csalás gyanújával helyezték előzetesbe.

A főváros tulajdonában lévő Főtáv Zrt. első embere ellen májusban, egy a vállalattól elbocsátott dolgozó tett feljelentést, miszerint a céget jelentős kár érte azzal, hogy 122 millió forintért megvásárolta a Rákóczi Liget lakópark hőellátására létrehozott Csepeli Hőszolgáltató Kft-t. Négy nappal ezelőtt viszont maga a vezérigazgató járt a rendőrségen, kérve a vagyoni hátrányokozásáról szóló sajtóhírek kivizsgálását, június 10-én pedig csatolta az ügyre vonatkozó anyagokat. Kovács Lajos július 20-án egy közjegyző előtt tett nyilatkozatban részletesen beszámolt a Csepeli Hőszolgáltató Főtáv tulajdonába kerüléséről. A kft.-re a figyelmet egyébként még az előző menedzsment idején hívták fel, mondván, annak megszerzésével csökkenhet a távhőszolgáltatásról való leválások miatti veszteség – írja a HVG.hu.

Másnap a vallomását a rendőröknek is átadta, a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban úgy látta, az ügylettel kár érte a Főtáv Zrt-t, ezért hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a vezérigazgatót, egy nappal később pedig őrizetbe vette.

A Budai Központi Kerületi Bíróságra megküldött anyag viszont már a csalás gyanúját tartalmazza – számol be a HVG.hu. A papírt – mint a honlapnak elmondták – a tárgyalás megkezdése előtt vehette csak kézbe a gyanúsított ügyvédje, s ekkor szembesült azzal, hogy egészen más tényállásra kell a védői koncepciót kidolgozni. A védő rákérdezett a változás okára, de választ senkitől sem kapott.

A két tényállás között jelentős különbség van. A büntető törvénykönyv (Btk.) szerint csalást az követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett valaki mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, hűtlen kezelésről viszont akkor beszélhetünk, ha valaki a rá bízott vagyont úgy kezeli, hogy azzal vagyoni hátrányt okoz. A módosított tényálláshoz kapcsolódva nemcsak a Csepeli Hőszolgáltató megvétele szerepelt, hanem a JRC-vel megkötött reklámszerződés is, amely miatt a Főtávot a hatóságok szerint mintegy húszmillió forintos kár érte.

AJÁNLOTT LINK:

Összevisszaság a Főtáv-ügyben (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik