Belföld

Orbán Viktor szinte mindenhez hozzá tudott szólni

A miniszterelnök tegnap több órán keresztül faggatta államtitkárait a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Közel nyolc órán át hallgatta Orbán Viktor miniszterelnök az államtitkárok és helyetteseik beszámolóit a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) hétfőn – írja az [origo]. A hírportál által megkeresett, névtelenséget kérő minisztériumi vezetők szerint a miniszterelnök végig élvezte a helyzetet, gyakran tett közbevetéseket és kezdeményezett szakmai vitákat. “Részletekbe menően felkészült volt, ami nagyon jólesett az ötven napja kemény munkára fogott kollégáknak” – fogalmazott az egyik államtitkár.

Az egyeztetés reggel kilenctől délután ötig tartott, az államtitkárok beszámolóira egyenként tizenöt percet szántak, de a kormányfő közbevetései, kérdései, a nyomukban kialakult szakmai viták miatt a beszélgetések elhúzódtak. Jelen volt Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára is, de a minisztériumi források szerint ő nem szólt közbe, csendben jegyzetelt.

Az NGM egyik névtelenséget kérő szakpolitikusa azt mondta, közel kétszáz téma került napirendre a vasútfejlesztéstől a lakásépítésen keresztül a költségvetés tervezéséig, de a miniszterelnök szinte mindenhez hozzá tudott szólni. A tárca egy másik államtitkára szerint három olyan téma volt, amihez a kormányfő többször is visszakanyarodott: kiemelten kezelte a foglalkoztatás bővítését, az energiahatékonyságot és az átlátható, versenyképes állam megteremtését.

Az [origo] által megkeresett államtitkárok azt is elmondták, Orbán Viktor arra kérte a minisztérium vezetőit, egyszerűsítsék a költségvetési tervezést, hogy az a többi tárca számára is átlátható legyen és megkönnyítse a további tervezést. A kormányfő többször kifejtette, egyetért a liberális közgazdászokkal abban, hogy az államnak kicsinek kell lennie, de míg a liberálisok nyűgnek érzik az államot, szerinte a “rettenetesen hatékony” apparátus nélkülözhetetlen a 21. századi gazdaságfejlesztésben.

A látogatás az első állomása volt annak a sorozatnak, mely során a miniszterelnök végigjárja az összes tárcát, hogy személyesen egyeztessen az államtitkárokkal.

AJÁNLOTT LINK:

Élvezte az államtitkárok faggatását Orbán ([origo])

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik