Belföld

Nyugdíjvita – vihar egy pohár vízben

Mindössze néhány ezer nőt érinthet a kedvezményes nyugdíj.

Néhány ezer munkavállalót érinthet csak a kormány terve, hogy januártól 40 év szolgálati idő után – életkortól függetlenül – nyugdíjba mehetnek a nők. Az MR1-Kossuth Rádió által megkérdezett nyugdíjszakértők kampányfogásnak vagy gesztusnak tartják az elképzelést.

A kormány terve nem illeszkedik a nyugdíjrendszerhez – mondta Simonovits András matematikus-közgazdász. Szerinte az elképzelés kampányfogás.

„Jelenleg a korhatár 62, néhány éven belül 65 év lesz. Ha valaki 18 évesen elkezd dolgozni, abban az esetben 58 évesen nyugdíjba mehet teljes nyugdíjjal. Ez a 65 évhez képest 7 év kedvezmény. Ez az önkormányzati választás előkészítése” – fogalmazott Simonovits, aki felhívta a figyelmet a terv diszkriminatív jellegére is. “Ha a nőket kedvezményezni akarjuk, az csak a gyerekszám függvényében lehetséges” – tette hozzá.

Matits Ágnes közgazdász, az egyik legismertebb nyugdíjszakértő ezzel szemben úgy vélte, hogy a 40 év után nyugdíjba engedett nők nagy segítséget jelenthetnek családjukban, lehetővé téve gyermekeik újbóli munkába állását. Ha az érintett nő elvállalja az unoka gondozását, a gyermek anyja visszamehet dolgozni, másrészt ha nyugdíjba vonul, felszabaduló álláshely is keletkezik.

Matits Ágnes kiemelte: néhány ezer nőt érinthet az elvileg jövő januártól életbe lépő lehetőség, hiszen csak ennyien lehetnek, akik 22 éves koruktól megszakítás nélkül munkaviszonyban voltak.

A megkérdezett szakértők egyetértettek abban: a mostanában nyugdíjba vonulók többségének nincs 40 év szolgálati ideje. A fejlettebb nyugati országokban nem jellemző ilyen kedvezmény adása, ott a trend a korai nyugdíjba vonulás büntetése és a nyugdíjkorhatár folyamatos emelése. Ez utóbbival azonban Magyarország sem megy szembe, hiszen a mostani 62 éves korhatár néhány év múlva már 65-re emelkedik – hívják fel a figyelmet a nyugdíjszakértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik