Belföld

Nem kell kutyába venni a médiát

"A cél, hogy sokkal értékesebb, jobb minőségű tartalom legyen a közmédiumokban."

A Fidesz “médiaminisztereként” emlegetett Szalai Annamária szerint nem költözik be a politika a szerkesztőségekbe, ellenkezőleg, sokkal távolabb kerül a médiától. A médiahatóság Fidesz-delegáltja a köztévé reggeli műsorában azt mondta, a médiát nem szabad pórázon tartani.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság leendő elnöke kitért a médiát érintő, a parlament nyári rendkívüli ülésszakában meghozott jogszabály-módosításra. Erről elmondta: a közszolgálati intézményeket a törvényhozás beemelte az alkotmányba.

Mint mondta, a törvény egy közszolgálati kódexről is szól – ez rendelkezik majd arról, hogy a közmédiumoknak milyen közszolgálati feladatot kell ellátniuk, és annak érvényesülését is ellenőrzi. “A cél, hogy sokkal értékesebb, jobb minőségű tartalom legyen a közmédiumokban.”

A televíziók finanszírozásáról az ORTT-tag elmondta: eddig túl szabad volt a költekezés, párhuzamos rendszerek épültek ki. Két közszolgáltató versengett azon, hogy felesleges terjesztői kapacitásokat kössön le közpénzen, olyanokat, amelyeket ki sem tud használni.

“Tisztább profilokat kell teremteni a közszolgálati csatornáknál, a párhuzamosságokat felesleges és költséges fenntartani. A magyar államnak nem lehet az a célja, hogy két állami céget versenyeztessen” – mondta Szalai Annamária.

Az online média szabályozásáról azt mondta: csak részben kell új szabályokat alkotni, a területen inkább egységesítés szükséges: hasonló módon kell szabályozni, ha ugyanaz a tartalom hagyományos felületen és online is megjelenik.

“Ha egy délután sugárzott szappanopera folyamatosan törvényt sért, akkor a médiahatóság még tudja azt szankcionálni, viszont ha ugyanez a tartalom online felületen jelenik meg, nem tudunk vele mit kezdeni.”

Ősszel tárgyalja a parlament az úgynevezett médiaalkotmányt, októberben a “részletszabályokat tartalmazó médiatörvényt, amely a szankciókat, finanszírozási rendszert tartalmazza. Ez jövő év januárban lépne hatályba, így lesz teljes a médiaszabályozás és az új médiavilág” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik