Belföld

Megszüntetné a bizottsági helyettesítést a Jobbik

Szerintük olyan eset is előfordult korábban, hogy SZDSZ-es helyett MIÉP-es képviselő szavazott egy ülésen.

Eltörölné a képviselők helyettesítését a parlamenti bizottságokban a Jobbik. A párt két képviselője, Balczó Zoltán és Dúró Dóra keddi budapesti sajtótájékoztatóján ismertette azt az általuk benyújtott házszabály-módosítási javaslatot, amely szerint a jövőben egyetlen képviselő helyett sem szavazhatna valamelyik másik társa az országgyűlési bizottsági üléseken.

Balczó Zoltán ezt azzal indokolta, hogy a kettős szavazati joggal való felruházás súlyosan sérti a mandátumok egyenlőségének alkotmányos elvét. Hozzátette: az általuk felvázolt probléma élesen jelentkezik olyan esetekben, amikor a testület az ülés alatt vesz fel új napirendi pontot, ezért a távol lévő képviselő semmilyen instrukciót nem tud adni helyettesítőjének, hogy az hogyan szavazzon a nevében.

A frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy a képviselők politikailag kötődnek az őt megválasztókhoz, viszont előfordulhatnak olyan esetek, hogy a politikus a bizottsági ülésen egy másik párt tagjának adja át a helyettesítés jogát.

Név nélküli példát említve elmondta: az 1998 és 2002 közötti ciklusban előfordult, hogy egy SZDSZ-es képviselő egy MIÉP-est kért fel arra, hogy szavazzon helyette a bizottsági ülésen. Véleménye szerint ez sértette a szabad demokrata választók szempontjait.

Dúró Dóra előre leszögezte: tisztában vannak azzal, hogy javaslatuk sem a Fidesznél, sem az MSZP-nél nem lesz népszerű. Véleménye szerint ugyanis a helyettesítések legfőbb oka a politikusok pozícióhalmozása. Egy közelmúltban megjelent kimutatásra hivatkozva elmondta, hogy a fideszes képviselőknek több mint 70 százaléka, míg a szocialistáknak közel a fele valamilyen önkormányzati posztot is betölt.

Kitért arra is, hogy a bizottsági üléseket gyakran egyszerre hívják össze a plenáris ülésekkel, így még az elvi lehetőségét is elveszik annak, hogy a képviselők mindkettőn jelen legyenek.

Az MTI kérdésére, hogy a javaslat engedményeket tesz-e betegség vagy hivatalos távollét esetén, Balczó Zoltán nemmel válaszolt. Hozzátette, hogy az Országgyűlés által alkotott önkormányzati törvény sem ad lehetőséget a képviselők helyettesítésére, valamint a plenáris ülésen sem szavazhat más a távollévők helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik