Belföld

Borulhat a nyugdíjrendszer

Meginoghat a biztosítási alap, ha januártól valóban nem számít a nők kora.

Teljesen felborítja a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát és a jelenlegi nyugdíjrendszer stabilitását, ha valóban bevezetik a 40 év szolgálati idő utáni szabad nyugdíjba vonulást a nőknek – írja a Népszava. A lapnak a Nyugdíjbiztosítási Ellenőrző Testület elnöke azt mondta, ma az alap pénzügyi helyzete stabil.

Az idei első öthavi adatok alapján 11 milliárd forint többletet mutat, tehát javult a járulékfizetési mutató, és ha továbbra is így alakulnak a dolgok, akkor az év végére kiegyenlítődhet a mérleg. Ez egyértelműen a nyugdíjba vonulás követelményi szigorításának köszönhető –- hívta fel a figyelmet Szeremi Lászlóné.

Szerinte hosszú évekre előre kiegyensúlyozták a magyar nyugdíjrendszert. Kettős feltétele van a nyugdíjazásnak: a korhatár és a szolgálati idő. Ha előbbi kiesik, és csak a szolgálati idő számít, akkor egy teljesen más rendszerre lenne szükség. Ma férfiak és nők között nincs különbség, egy csak nőknek szánt kedvezmény szakmailag elfogadhatatlan – mondta a testület elnöke.

Tegnap a Népszava számolt be arról, hogy a Fidesz tervei szerint januártól 40 év szolgálati idő után – az életkortól függetlenül – nyugdíjba mehetnek a nők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik