Belföld

Az EU előtt védi a médialkotmányt a Fidesz

A párt EP-képviselője állásfoglalást vár az Európai Bizottságtól azok után, hogy több nemzetközi szervezet is támadta a tervezetet.

Egyetértenek-e a magyar kormány azon törekvésével, hogy egy új, tiszta alapokra épülő, igazságosan működtetett és gazdaságilag is megtérülő médiarendszer alakuljon ki Magyarországon – ezt kérdezi Peczné Gáll Ildikó, fideszes európai parlamenti képviselő az Európai Bizottságtól.

A beadványban a politikus azt fejtegeti, hogy a médiacsomag megszületése előtt olyan sajtóhírek jelentek meg – feltehetőleg lobbiérdekeknek köszönhetően -, amelyek előrevetítették a törvény demokráciaellenességét. Pelczné kíváncsi rá, az EU mit fog tenni annak érdekében, hogy „a demokrácia álcája mögé bújva ne lehessen negatív hangvételű, igaztalan cikkeket megjelentetni”.

A politikus kérdéseinek előzménye, hogy több nemzetközi szervezet, például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és több szakmai fórum, élesen bírálta a Magyarországon tervbe vett médiaszabályozást. Az EBESZ többi közt azért bírálta a törvényjavaslatot, mert a kormány nem egyeztetett az érintettekkel.

Pelczné várhatóan jövő héten kap választ az EU illetékesétől.

AJÁNLOTT LINK:

Uniós pórázra fogná a Fidesz a médialobbit (Népszabadság Online)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik