Belföld

Schöpflin: Március 15-ére lehet új alkotmány

Szerinte jó ötlet, hogy az új alkotmány a Himnusz első sorával kezdődjön, és a preambulumban jelképként a Szent Korona is szerepeljen.

Olyan új alkotmányt szeretne látni Schöpflin György EP-képviselő, amely az eddigieknél nagyobb beleszólást szavatol az állampolgároknak a döntéshozatalba. Az alaptörvény előkészítésére Orbán Viktor által felkért tanácsadói testület tagja a Magyar Hírlapnak azt mondta, kivenné az alkotmányból a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményét.

Schöpflin emellett szűkítené a népszavazások lehetőségét, növelné a parlament ellenőrző szerepét. Szerinte ha már egyszer csökken az Országgyűlés létszáma, akkor nincs szükség arra, hogy a törvényhozást visszaduzzasszák egy második kamarával.

Schöpflin úgy látja, nem kell attól tartania a baloldalnak, hogy olyan javaslatot tesznek az asztalra, amely csak a konzervatív értékeket védi. A képviselőnek ugyanakkor nagyon tetszik Szájer József gondolata, hogy az alaptörvény a Himnusz első sorával kezdődjön, és szükségesnek tartja, hogy a preambulumban jelképként a Szent Korona is szerepeljen. Szerinte már jövő év március 15-ére el lehetne készíteni az új alkotmányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik